Liga Perdana Berita

Frank Lampard ‘bersedia menjadi pengurus Everton’

Perasaan anggur sedang hangat, sementara laporan juga muncul pada malam Jumaat, bahawa Everton akan melantik Frank Lampard sebagai pengganti Rafael Benitez selepas pencarian hampir dua minggu.

Laporan petang Jumaat muncul dari The Daily Telegraph bahawa bekas pemain tengah Chelsea dan England itu bersedia untuk mengambil alih kekosongan di Goodison Park, setelah kononnya mengagumkan hierarki Toffees dalam temu bual. Ini telah disusuli oleh The Times yang mendakwa Lampard kini ‘bersedia untuk menjadi pengurus Everton’.

Pemain tengah legenda The Blues adalah salah satu daripada tiga calon yang bersaing untuk jawatan itu, dengan The Blues mengadakan temuduga akhir pada hari Jumaat di London, dan nampaknya Lampard telah dipilih mendahului Vitor Pereira dan Duncan Ferguson untuk mengambil alih daripada Rafael Benitez, yang diberi guni 13 hari lalu.

Lampard, bekas pemain tengah yang banyak dihias untuk kelab dan negara, mempunyai pengalaman pengurusan sebelum ini dengan Derby County – yang dikemudikannya ke final playoff Kejuaraan – dan Chelsea, pasukan yang dia masih dalam rekod sebagai penjaring terbanyak sepanjang zaman.

Semasa memegang jawatan sebagai gaffer di Stamford Bridge, dia lebih daripada melepaskan dirinya dalam membimbing pasukan itu ke tempat keempat dalam kempen sulungnya yang bertanggungjawab sambil tangannya terikat bekerja di bawah embargo pemindahan.

Bagaimanapun, dia akhirnya dipecat pada pertengahan penggal kedua sebagai bertanggungjawab selepas tempoh berpanjangan persembahan hambar oleh skuad itu walaupun Lampard telah menyelia usaha pengambilan yang mewah pada musim panas 2020.

Bekas pengurus Paris Saint-Germain, Thomas Tuchel mengambil alih tampuk pemerintahan dan mengemudi Chelsea dengan membanggakan untuk menjulang Liga Juara-Juara musim yang sama.

Lampard kini akan ditugaskan dengan tanggungjawab untuk merombak nasib pasukan Everton yang telah berada dalam prestasi yang menyedihkan dalam Liga Perdana, dengan kekalahan baru-baru ini menentang Aston Villa hujung minggu lalu menyebabkan Toffees berada di kedudukan ke-16 dalam jadual, mengekalkan syarikat rapat dengan orang-orang seperti Norwich City, Watford, Newcastle United dan Burnley.

Rekod buruk Everton menyaksikan mereka hanya menang sekali dalam tempoh 13 perlawanan di liga teratas sejak September. Perlawanan Liga Perdana pertama Lampard yang bertanggungjawab kelihatan akan menjadi perlawanan penting di Newcastle United sejurus selepas pertembungan Piala FA dengan Brentford di Goodison Park hujung minggu depan.

Lampard adalah salah seorang pemain Inggeris paling berjaya pada era moden, setelah memenangi Liga Juara-Juara dan empat gelaran Liga Perdana semasa beliau di Stamford Bridge.