Liga Perdana Berita

Frank Lampard dalam persaingan ketat untuk jawatan Everton jika pilihan utama Roberto Martinez tidak boleh meninggalkan jawatan Belgium

Bekas ikon dan pengurus lagenda Chelsea, Frank Lampard, telah disebut-sebut sebagai pilihan alternatif jika Everton tidak dapat atas sebarang sebab untuk menghadiahkan pengganti pilihan pertama Roberto Martinez dari Belgium.

Martinez telah muncul secara mengejutkan sebagai pilihan pertama yang menggembirakan untuk menggantikan Rafael Benitez, yang akhirnya diberi kertas perbarisan pada hari Ahad selepas menyedihkan enam bulan dalam tugas tanpa sebarang cahaya dalam terowong panjang dan gelap dalam tempoh perkhidmatannya.

Difahamkan, dan untuk kreditnya, FA Belgium sama sekali tidak terdedah kepada pemikiran untuk melepaskan Martinez dan dijangka akan memberikan perjuangan yang gigih untuk mempertahankan pemain Sepanyol itu, yang telah lebih daripada melepaskan dirinya dengan membawa mereka ke puncak Kedudukan dunia FIFA dalam tempoh lima setengah tahun beliau bertanggungjawab.

Walaupun Martinez dipercayai berminat untuk kembali ke Everton, walaupun telah dipecat oleh mereka pada 2016, Merseysiders juga dikatakan sedang mempertimbangkan pilihan lain, dengan Lampard yang tidak bekerja antara nama yang dipertikaikan.

Bekas pengurus Chelsea itu – tidak bekerja sejak diberikan kapak oleh Roman Abramovich hampir setahun lalu – telah menjelaskan bahawa dia sudah bersedia dan bersedia untuk kembali ke pengurusan, setelah bercakap dengan pelbagai kelab dalam beberapa bulan kebelakangan ini.

Dia adalah calon untuk jawatan kosong di Norwich dan Aston Villa dan mendedahkan hasratnya dalam temu bual dengan Gary Neville bulan lepas.

“Saya mahu bekerja,” katanya. “Saya bersedia untuk bekerja. Saya telah menikmati sebahagian daripada berada di luar permainan.

“Ia telah memberi saya banyak refleksi untuk menggunakannya untuk merancang masa depan jadi saya bersedia untuk bekerja dan saya teruja mengenainya dan saya merinduinya.”