Liga Perdana Berita

Amaran baharu Pep Guardiola kepada Jack Grealish selepas menepis Newcastle

Pep Guardiola dari Manchester City menjawab soalan yang timbul mengenai Jack Grealish selepas bekas kapten Aston Villa itu digugurkan untuk pertemuan menentang Newcastle pada hujung minggu ketika pengurus mengambil langkah untuk mengingatkan pemain Manchester Citynya tentang tanggungjawab mereka.

Pemain perpindahan £100 juta atau tidak, bekas kapten Aston Villa Grealish segera digugurkan seperti kentang panas oleh Guardiola untuk perlawanan Ahad menentang Newcastle United. Grealish dan Phil Foden diletakkan di bangku simpanan di St James’ Park dan Guardiola menegaskan perubahannya tidak ada kaitan langsung dengan polisi penggiliran biasa, sebaliknya ‘tingkah laku pemain tertentu’ dalam skuadnya.

Walaupun jurulatih Sepanyol itu enggan menamakan pemain yang disasarkan, laporan telah mencadangkan bahawa Guardiola merujuk kepada gandingan England, ia itu Grealish dan Foden. Apabila ditanya lagi mengenai pasangan itu pada sidang akhbar terbarunya, bos City itu berkata: “Fernandinho, Nathan Ake, Cole Palmer tidak bermain sama ada di Newcastle. Beberapa pemain keluar untuk makan malam. Saya akan menjelaskan tetapi tidak kepada anda.”

Guardiola – yang telah lama dikenali sebagai seorang yang mementingkan disiplin – berkali-kali meminta pemainnya supaya berhati-hati dalam aktiviti sosial mereka di luar tempat latihan City bagi memastikan pendahulu Liga Perdana itu tidak terdedah kepada sebarang wabak Covid-19.

Bagaimanapun, dia menegaskan bahawa pemainnya tidak dikeluarkan sebarang peraturan ketat untuk dipatuhi.

“Ia bukan peraturan, saya bukan polis,” katanya. “Mereka sudah cukup dewasa dan cukup berpengalaman untuk mengetahui apa yang perlu mereka lakukan. Kami hidup dalam keadaan istimewa yang tidak boleh hidup bebas seperti dahulu.

“Situasi pandemik masih di sini. Semua orang perlu cuba mengikuti kami sebanyak mungkin. Kami tidak bersendirian di dunia, kami hidup dengan orang ramai. Kami terdedah. Hanya berhati-hati itu sahaja.

Kami bercakap tentang itu daripada seorang suatu ketika dahulu.”