Liga Perdana Berita

Peminat Everton yang marah melaungkan ‘pecat lembaga’ semasa dibelasah Liverpool 4-1 dalam kekalahan derby Merseyside terburuk mereka dalam tempoh 39 tahun

Everton ditinggalkan oleh penyokong mereka pada malam Rabu selepas saingan Merseyside mereka, Liverpool, bertindak balas dan memberikan kerosakan terbesar kepada Everton dalam kemenangan paling tegas mereka di Goodison Park dalam tempoh 39 tahun.

Beribu-ribu orang keluar dari stadium, jauh sebelum berakhirnya kemenangan 4-1 Liverpool, semasa Everton mengalami kekalahan terbesar yang pernah mereka berikan kepada Everton sejak Ian Rush menjaringkan empat gol dalam kemenangan 5-0 pada November 1982. Rafa Benitez, pengurus kelab di bawah tekanan, nampak kebas di hujungnya.

Tetapi laungan ‘pecat lembaga’ datang dari Gwladys Street, pendirian paling lantang Everton, manakala penyokong di sekitar Kotak Pengarah melepaskan kemarahan mereka kepada Pengerusi Bill Kenwright dan Marcel Brands, Pengarah Bola Sepak. Farhad Moshiri, pemegang saham utama kelab, nyata tidak hadir.

Terdapat beberapa detik yang tidak menyenangkan semasa permainan, apabila objek dibaling ke atas padang. Everton berdepan Arsenal pada hari Isnin dalam perlawanan yang sangat penting tetapi Benitez menegaskan keadaan boleh dipulihkan.

Benitez berkata: “Saya masih mempunyai keyakinan pasukan akan melakukannya dengan baik, kami perlu membawa pemain kembali. Kami perlu belajar bahawa kami tidak boleh melakukan kesilapan seperti ini, kami boleh bersedia jika kami belajar daripada itu untuk perlawanan seterusnya.

“Saya rasa sesiapa yang dapat melihat permainan kami membuat terlalu banyak kesilapan. Apabila anda membuat terlalu banyak kesilapan terhadap pasukan teratas, anda tidak akan menang. Selepas gol kedua, reaksi kami sangat baik, penyokong mengasak sebaik sahaja kami menjaringkan gol dan suasana sungguh baik. Kami memulakan separuh masa kedua dengan baik, bermula di atas tetapi satu lagi kesilapan mengubah permainan.”

Jurgen Klopp, sebaliknya, gembira dengan prestasi Liverpool dan kawalan yang mereka tunjukkan. Jordan Henderson membuka jaringan sebelum dua gol Mohamed Salah dan satu lagi daripada Diogo Jota dan mereka benar-benar boleh menjaringkan lebih banyak gol.

Klopp berkata: “Dua derbi untuk kami menentang Everton dan (Manchester) United adalah perlawanan besar dan kami perlu belajar untuk memastikan diri kami tenang dan bersama jika anda suka.
Kami perlu bermain bola sepak terbaik kami kerana saya memberitahu kanak-kanak lelaki apa sahaja yang berlaku pada masa lalu [adalah masa lalu] tetapi sejujurnya 100 peratus, tidak banyak perlawanan derbi di Goodison di mana saya fikir: ‘ah, kami bermain Permainan yang hebat. Sungguh sempurna.'”

“Jadi ada sedikit ruang untuk penambahbaikan dan saya mahu kami benar-benar matang hari ini. Agresif? Ya, tetapi dengan cara bola sepak. Marah juga, tetapi dengan cara bola sepak.”

Liverpool kini telah menjaringkan lebih daripada 60 gol dalam 21 perlawanan kompetitif mereka dan Thierry Henry, yang merupakan pakar di Amazon, berkata: “Bagi saya mereka berada di planet yang berbeza. Bukan sahaja mereka tetapi dua lagi di atas yang berada dalam rentak.”