Liga Perdana Berita

Man City berhasrat untuk ‘memperbaiki’ hubungan dengan Mino Raiola untuk menjamin perpindahan Erling Haaland 

Manchester City berusaha untuk melancarkan hubungan mereka dengan ejen super Mino Raiola dan meningkatkan usaha mereka untuk mendapatkan bintang Borussia Dortmund, Erling Haaland, menurut laporan baru.

Juara Liga Perdana yang memerintah telah menunjukkan minat yang mendalam terhadap pencetak gol berusia 21 tahun selama beberapa bulan ini, bahkan ketika mereka meneruskan perjuangan mereka untuk mencuba dan memperoleh perkhidmatan pemain tengah untuk menggantikan bekas pencetak gol terbanyak mereka, Sergio Aguero, yang menandatangani kontrak dengan Barcelona pada bulan Jun.

Setelah gagal dalam usaha untuk memastikan kedatangan jimat Tottenham, Harry Kane pada musim panas setelah Daniel Levy yang tidak bergerak turun di perarakan mereka, pasukan Pep Guardiola berusaha mempertahankan mahkota liga mereka, selain bertujuan untuk juga maju selangkah lebih jauh di Liga Juara-Juara, tetapi tidak tanpa penyerang hebat mengalahkan saingan mereka.

Laporan terbaru adalah bahawa Sky Blues ‘siap’ untuk menandatangani Haaland apabila klausa pelepasan 64 juta poundsterling bermula pada musim panas depan, dengan pihak Etihad sudah semestinya ‘merancang pertemuan’ dengan Mino Raiola dijadualkan pada bulan Januari.

City berniat meningkatkan hubungan mereka dengan Raiola ketika mereka berusaha merancang langkah serius untuk Haaland musim panas depan, menurut Andreas Korssund.

Berita mengatakan bahawa Haaland sekarang berhasrat untuk pindah ke Liga Perdana kerana dia mencari cabaran baru, dan City diduga sebagai pelopor utama dalam perlumbaan panas untuk mendapatkan tandatangan berharga dari penyerang.

City baru-baru ini muncul sebagai salah satu pesaing terkemuka untuk memikat Haaland dari Dortmund kerana hubungan mereka dengan Puma, yang dikatakan akan menggoda pemain antarabangsa Norway dengan pakej tajaan sensasional selama empat tahun.

Lebih-lebih lagi, telah dinyatakan bahawa Raiola siap bertemu dan berbincang dengan hierarki Etihad pada bulan Januari mengenai kemungkinan pertukaran ke City untuk Haaland, yang ayahnya Alfie, berkawan baik dengan Bjorn Gulden – ketua eksekutif Puma dari Norwegia.

Haaland banyak dikaitkan dengan perpindahan dari Signal Iduna Park selama setahun terakhir, dengan Chelsea, Manchester United, Real Madrid semua menunjukkan minat mereka untuk pemain tajam muda itu.

Lulusan akademi Bryne FK, yang kesepakatan yang ada hingga 2024, telah membuktikan statusnya sebagai salah satu penyudah terbaik dan paling klinikal di seluruh Eropah dalam beberapa musim terakhir – selepas mencetak gol 68 kali dalam 67 penampilan di semua pertandingan sejak dia berpindah ke Dortmund musim panas lalu.

Walaupun City juga dihubungkan dengan penyerang Fiorentina dan penyerang Serbia, Dusan Vlahovic, Haaland dapat terbukti menjadi pemerolehan sensasi sekiranya hierarki Etihad berjaya memenangi perlumbaan untuk mendapatkan tandatangannya.