Liga Perdana Berita

Ronaldo dapat mengembalikan faktor ketakutan Old Trafford

Penyokong Red Devils menyaksikan Cristiano Ronaldo kembali ke Manchester United dan Old Trafford pada hujung minggu, mencatat kemenangan luar biasa dalam kemenangan 4-1 ke atas Newcastle United.

Gol pertama Prodigal Ronaldo adalah perburuan klasik dan mendapat umpan dari penjaga gol Newcastle, Freddie Woodman, yang tetap menyaksikan penyerang Portugis itu menggembirakan penyokong United ketika dia menunjukkan perayaan dengan gaya terkenalnya dekat bendera sudut.

Dengan catatan yang benar-benar positif, Manchester United mempunyai permulaan yang positif untuk musim ini, dan kembalinya pemenang Ballon d’Or lima kali itu dapat menjadi kunci untuk membawa mereka ke tahap berikutnya.

Pemain Portugal itu membuat debut untuk The Red Devils pada tahun 2003 sebagai pengganti menentang Bolton Wanderers, bergabung dengan skuad yang merangkumi pasukan seperti Ruud van Nistelrooy, Diego Forlan dan Rio Ferdinand ketika mereka baru sahaja merangkul gelaran Liga Perdana, pada tahun sebelumnya .

Pada musim pertamanya di kelab, United menyerang untuk memenangi 3 lagi gelaran Liga Perdana, Liga Juara-Juara UEFA, dua Piala Liga dan Piala FA. Walaupun dia berangkat ke Real Madrid pada tahun 2009, kelab Manchester akan terus memenangi empat gelaran liga sebelum Sir Alex Ferguson bersara pada tahun 2014.

Sejak itu kelab tidak berada di tempat kegemilangan, hanya mencapai beberapa final, dengan tiga pengurus dan hanya memenangi dua piala.

Semasa pemerintahan Sir Alex Ferguson, Old Trafford adalah tempat yang sentiasa mengagumkan, dan dihormati oleh kebanyakan pasukan tetapi sejak dia bersara, United telah menjadi tempat pasukan berjaya mendapat kemenangan, dengan Sheffield United dan Burnley menjadi dua pasukan yang tersisa dengan tiga mata dalam ingatan baru-baru ini – untuk yang pertama, itu adalah kemenangan pertama mereka di Old Trafford dalam 48 tahun.

Walaupun berusia 36 tahun, Ronaldo dapat menjadi pemangkin untuk membawa kembali faktor ketakutan yang mengerikan itu ke “Teater Impian”. Tidak dapat dinafikan skuad Manchester United telah mengalami peningkatan yang besar tahun ini tetapi apa yang sangat diperlukan adalah penjaring gol yang baik, yang pastinya penyerang Portugis itu.

Selanjutnya, Ronaldo juga sesuai sebagai pemimpin yang sangat diperlukan dalam skuad ini. Kadang-kadang berpendapat bahawa pasukan ini kekurangan arah, tetapi dengan permainan cemerlang Ronaldo, pemain seperti Jadon Sancho dan Paul Pogba meningkatkan permainan mereka dan menunjukkan semangat sebenar untuk memperoleh tiga mata.

Memiliki pemain seperti Ronaldo jelas akan meningkatkan harapan, dan dia pasti dapat membuat Manchester United bekerja, dan membuat pasukan takut pergi ke Old Trafford sekali lagi.