![](https://football-tribe.com/malaysia/wp-content/uploads/sites/13/2021/08/ronald-koeman-messi.jpeg)
Ketua jurulatih Barcelona, Ronald Koeman berkata kelabnya mesti “menutup buku” era Lionel Messi setelah bintang mereka akhirnya meninggalkan pasukan dan berhijrah ke Paris Saint-Germain.
Beliau akui ia satu cabaran untuk musim baharu kerana Messi sudah menjadi sebahagian daripada Barcelona sejak 20 tahun lalu.
“Kita harus memahami bahawa selalu ada pengakhiran untuk seseorang pemain,” kata Koeman kepada ESPN.
“Anda harus menutup buku ini kerana sekarang kita harus fokus pada musim baru.
“Kami mempunyai pemain baru dan kami harus bergerak ke hadapan, dan kami mempunyai masa untuk itu. Kami mempunyai pemain muda dalam skuad musim ini, dan juga untuk masa depan, kami berusaha untuk masa depan kelab ini, dan sangat penting untuk memberi tumpuan kepada ini dan tidak memberi tumpuan kepada apa yang berlaku dalam beberapa hari kebelakangan ini.”
“Saya tahu ada situasi yang sukar antara kelab dan Leo Messi dan liga untuk mengekalkan Messi di kelab,” tambah Koeman. “Ia memerlukan masa yang lama, tetapi saya juga terkejut dengan hari dan saat itu bahawa saya mendengar bahawa bahawa beliau akan meninggalkan Barcelona. Dan saya tahu keadaan kewangan kelab menjadikannya lebih sukar.
“Saya rasa itu sukar kerana kami bukan hanya membincangkan mengenai pemain biasa-biasa, kami bercakap mengenai Leo Messi, pemain terbaik di dunia sepanjang zaman dan kami semua kecewa kerana beliau tidak akan bermain untuk kami musim ini. Tetapi OK, anda harus berubah dengan pantas kerana anda tidak akan terus kecewa dengan musim baru bermula. Anda harus memahami bahawa selama beberapa hari ini adalah keadaan yang sukar.
“Messi sangat bermakna untuk kelab ini.”
Namun, Koeman yakin Bacelona masih memiliki skuad yang kuat untuk mengharungi La Liga musim ini.
“Sudah tentu kita akan menghadapi lebih banyak kesukaran untuk menjaringkan gol,” kata Koeman. “Messi menjaringkan 30 gol musim lalu. Jadi pemain lain perlu menjaringkan lebih banyak dan mengambil langkah seterusnya dan ini lebih mengenai pasukan sekarang daripada pemain individu.
“Tidak boleh selalu seorang pemain sahaja, anda harus melakukannya bersama-sama. Mudah-mudahan, kami dapat pemain kembali dari kecederaan seperti Ansu Fati dan Coutinho dan kemudian kami masih mempunyai skuad yang kuat. Kami akan bekerja lebih keras, kami akan melakukan lebih banyak lagi untuk mencapai apa yang diharapkan.
“Kami masih dalam peralihan. Kami harus memahami bahawa permulaan musim ini sukar. Kami masih mempunyai COVID-19, tetapi masih ada pemain yang mengalami kecederaan sehingga kami tidak dapat meletakkan semua pemain untuk bermain kerana kami kehilangan pemain yang baik. Kami menjalani pramusim yang bagus, kami mempunyai pemain muda, tetapi jika semua pemain kembali dari kecederaan, pasukan masih kuat.
Barcelona menduduki tempat ketiga di LaLiga musim lalu di belakang Real Madrid dan juara Atletico Madrid dan tersingkir dari Liga Juara-Juara pada pusingan 16 kepada pasukan baru Messi, PSG.
Barcelona berjaya memenangi Copa del Rey musim lalu, dan Koeman berkata sasarannya tidak pernah berubah iaitu memenangi piala.
“Matlamatnya adalah selalu memenangi piala, menjadi juara, untuk menghadapi musim yang baik di Liga Juara-Juara,” kata Koeman.
“Kelab seperti Barcelona tidak mempunyai masa untuk memenangi sesuatu. Kami tahu itu, dan orang-orang bola sepak akan memahaminya ia akan menjadi lebih sukar. Ini semua mengenai kerja keras dan kita boleh membuat satu langkah ke hadapan.”
Pasukan Koeman memulakan perlawanan LaLiga di tempat sendiri menentang Real Sociedad pada hari Isnin, 2 pagi waktu Malaysia.