copa amerika Berita

Argentina menuju ke final Copa menentang Brazil dengan kemenangan tendangan penalti

Ya – berita hangat adalah Lionel Messi dan Argentina akan menentang Neymar dan Brazil di final Copa America pada hari Sabtu.

Seluruh negara menyaksikan dengan nafas lega ketika Argentina memenangi separuh akhir menentang Colombia 3-2 menerusi sepakan penalti setelah tiga penyelamatan hebat oleh penjaga gawang Emiliano Martinez dengan persembahan yang sama menakjubkan oleh Lionel Messi, pemain luar biasa dan ahli sihir.

Waktu permainan biasa berakhir 1-1 di Stadium Mané Garrincha di Brasilia pada hari Selasa dan permainan menuju penentuan penalti.

Argentina tidak berjaya merangkul gelaran utama sejak 1993 ketika menjuarai Copa America. Pada kesempatan itu, pasukan menyingkirkan Colombia dengan penentuan penalti 6-5 di separuh akhir setelah seri tanpa gol.

Argentina hanya memerlukan tujuh minit untuk membuka jaringan ketika Rodrigo de Paul menemui Messi, yang sedang menunggu memburu di kotak penalti, dengan hantaran leret. Bintang jimat Argentina itu memperoleh bantuan kelima dalam kejohanan dengan hantarannya kepada Lautaro Martinez, yang menghantar bola ke sudut kanan melepasi penjaga gol Colombia, David Ospina.

Colombia bermain kuat dengan sifat agresif, dipimpin oleh Juan Guillermo Cuadrado, kemudian memukul tiang pada babak kedua sebelum pasukan Colombia menyamakan kedudukan pada minit ke-61 dengan Luis Diaz, yang menerima bola di sebelah kiri kotak Argentina dan menendangnya untuk mengecewakan penjaga gol Emiliano Martinez.

Peluang besar terakhir dalam waktu biasa datang, tidak menghairankan, dengan Messi memukul tiang kanan Ospina pada minit ke-81 dari jarak dekat.

Pada tembakan penalti berikutnya, Martinez menyelamatkan rembatan yang diambil oleh Davinson Sanchez, Yerry Mina dan Edwin Cardona. Messi berjaya mengambil peluangnya dan menunjukkan kegembiraannya dalam perayaan itu ketika dia mencari gelaran utama pertamanya dengan Argentina menentang pasukan pilihan Brazil dalam final.

Dalam tangisan, penhaga gawang Martinez mengatakan selepas perlawanan itu dia ingin menghadapi pemain Brazil di final di Stadium Maracana.

“Ia adalah pasukan yang hebat, yang disukai. Tetapi kami mempunyai jurulatih yang hebat, kami mempunyai pemain terbaik di dunia dan kami akan berusaha memenanginya,” katanya.

Sementara itu, Brazil mengalahkan Peru 1-0 pada hari Isnin untuk mara ke final.