copa amerika Berita

Argentina berdepan Colombia di Copa América separuh akhir selepas persembahan cemerlang Messi

Persona bola sepak yang paling disukai, Lionel Messi, menjaringkan satu lagi sepakan percuma yang memukau, selain juga memberikan dua assist menarik ketika Argentina menewaskan Ecuador 3-0 pada hari Sabtu untuk bersiap sedia ke separuh akhir Copa América menentang Colombia.

Messi mensia-siakan peluang keemasan di babak pertama tetapi berjaya menebusnya lima minit sebelum separuh masa dengan menubuhkan Rodrigo De Paul dan kemudian melakukan perkara yang sama untuk Lautaro Martinez lima minit dari akhir untuk membuat Argentina terus menuju ke sumur- layak mendapat kemenangan.

Pemain Barcelona itu kemudian mendapat lolongan kedua dari sepakan percuma kejohanan pada waktu berhenti untuk melengkapkan skor yang meyakinkan.

Ini adalah gol ke-76 untuk jimat Argentina itu, membawanya hanya satu gol kekurangan dari catatan untuk Amerika Selatan oleh Pele.

“Saya selalu mengatakan bahawa hadiah individu adalah perkara kedua, kami di sini untuk sesuatu yang lain,” kata Messi. “Kami mempunyai objektif dan kami fokus pada itu.

“Itu adalah pertandingan yang sukar, kami tahu betapa sukarnya lawan mereka. Yang penting ialah kita telah melangkah ke hadapan.”

Argentina tidak terkalah dalam 17 perlawanan yang masuk ke dalam pertandingan dan dapat meragukan hasilnya lebih awal dengan Martinez dan German Pezzella keduanya hampir mendekati 20 minit pembukaan. Lebih mengejutkan, Messi melepaskan peluang terbaik dalam permainan ketika hanya pertembungan antaranya dan penjaga gol tetapi melihat rembatannya terkena tiang.

Tetapi penyerang kecil itu menebusnya lima minit sebelum waktu rehat ketika – dengan penjaga gawang Ecuador terkandas setelah melakukan penyelamatan di luar kotak – dia memberi peluang kepada De Paul, yang membelai bola ke gawang untuk gol antarabangsa pertamanya dalam 25 penampilan.

Messi kemudian bersiap untuk menyiapkan Martinez untuk menyelesaikan jaringan secara klinikal lima minit dari penghujungnya, sebelum meningkatkan dirinya untuk melakukan sepakan percuma yang menakjubkan dalam waktu berhenti, setelah Piero Hincapie menjatuhkan Angel Di Maria dan dilayangkan kad merah.

Dengan kemenangan yang memberangsangkan ini, Argentina seterusnya akan menentang Colombia, yang mengatasi Uruguay menerusi penalti pada awal hari, di separuh akhir kedua Copa America pada hari Selasa. Brazil bermain Peru pada separuh pertama pertama 24 jam sebelumnya.