Malaysia Berita

Shahrel Fikri retak tulang, terlepas peluang beraksi dengan skuad kebangsaan

Berita sedih buat skuad kebangsaan apabila penyerang utama, Shahrel Fikri Md Fauzi mengalami kecederaan serius, sekali gus beliau tidak dapat beraksi dalam pusingan kedua Kelayakan Piala Dunia 2022/ Piala Asia 2023 di Emiriah Arab Bersatu (UAE) Jun ini.

Ketua jurulatih negara, Tan Cheng Hoe berkata Shahrel mengalami retak tulang fibula (bahagian betis) ketika beraksi dengan Selangor pada aksi Liga Super menentang Pahang.

Bernama melaporkan, kecederaan itu memaksa Shahrel berehat antara enam hingga lapan minggu.

“Satu kerugian besar untuk skuad kebangsaan apabila beliau cedera dan tidak dapat bersama pasukan. Kami masih berbincang mencari penggantinya,” kata Cheng Hoe kepada Bernama.

Bagaimanapun Cheng Hoe dilihat tidak terlalu bimbang, memandangkan skuad kebangsaan masih memiliki beberapa penyerang dalam pasukannya.

Antara nama-nama yang boleh mengisi kekosongan yang ditinggalkan oleh Shahrel adalah pemain naturalisasi Guilherme de Paula, Syafiq Ahmad, Norshahrul Idlan Talaha dan Luqman Hakim Shamsudin.

Dalam aksi liga, Shahrel dimasukkan sebagai pemain gantian pada separuh masa kedua, namun hanya beraksi kira-kira 10 minit sebelum diusung keluar berikutan kecederaan dialaminya ketika diasak oleh kapten pasukan Pahang, Muslim Ahmad.

Shahrel selesai menjalani rawatan hari ini menyaksikan kaki kanannya terpaksa disimen bagi mempercepatkan proses pemulihan.

“Terima kasih semua yang mendoakan, saya akan kembali lebih garang,” kata Muhammad Shahrel di Instagram rasmi miliknya.