LaLiga Berita

Messi menjaringkan dua kali menentang Valencia sementara Barca menyasarkan puncak liga 

Lionel Messi menjaringkan dua gol walaupun gagal melakukan sepakan penalti, dan berjaya memikat peminatnya dengan tendangan bebas yang indah, ketika Barcelona mengalahkan pasukan Valencia yang kuat pada hari Ahad untuk tetap berada dalam jarak sentuhan puncak La Liga.

Selepas kemenangan Real Madrid dan Atletico Madrid pada hari Sabtu, tekanan berada di Blaugrana kerana tidak ada margin kesalahan di Mestalla, dan kemenangan 3-2 Barca secara klinikal mengurangkan jurang di belakang Atletico kembali ke dua mata, sekarang dengan empat perlawanan tersisa untuk bermain.

Tandukan Gabriel Paulista pada awal babak kedua memberikan Valencia keunggulan sebelum Messi tersilap dengan sepakan penalti, hanya untuk menjaringkannya kembali ke gawang dari perebutan yang dihasilkan.

Griezmann ditindaklanjuti dengan gol dan tendangan bebas Messi yang luar biasa kelihatan telah menetapkan kemenangan dengan selamat untuk pelawat tetapi serangan Carlos Soler dari jarak jauh membuat Barcelona bertahan sehingga wisel terakhir, meraih kemenangan yang menggelecek saraf yang membolehkan mereka untuk pertembungan dengan Atletico Madrid pada hujung minggu depan dimana mereka harap dapat mengalahkan pasukan Diego Simeone di Camp Nou.

“Kami tahu kami tidak akan mengadakan permainan yang tenang,” kata Gerard Pique. “Kami masih dalam pertarungan. Permainan yang tenang bermaksud anda tidak bersaing untuk apa-apa.”

Selepas minggu yang penuh kegilaan di mana Real Madrid seri dengan Real Betis, Atletico kalah pada Athletic Bilbao dan Barca dikalahkan oleh Granada pada hari Khamis, semua pesanan telah dipulihkan hingga tahap tertentu pada hujung minggu ini, dengan ketiga-tiga pasukan teratas berjaya.

“Satu-satunya idea menentang Atletico adalah menang,” kata Pique. “Saya harap kami akan berada di puncak akhir hujung minggu tetapi walaupun ada orang lain di sana, saya tidak akan meletakkan rumah saya sebagai juara.”

Jelas ditunjukkan dalam perlawanan menentang Valencia bahawa kad penting yang mereka miliki selama perlawanan adalah Messi yang menggembirakan penyokongnya dengan menjadikan gol La Liganya menjadi 28 gol untuk musim ini, tujuh di depan Karim Benzema dan bahkan lebih luar biasa memandangkan permulaannya yang agak perlahan pada musim ini.

Pemain Argentina itu kini memiliki tujuh dalam lima perlawanan terakhirnya.