Eropah Berita

Erling Haaland memberikan respons yang sempurna terhadap perbandingan Cristiano Ronaldo dan Lionel Messi

Sensasi Norway Erling Haaland sedang dibandingan dengan kedua-dua legenda pemain bola sepak Cristiano Ronaldo dan Lionel Messi, dengan mengatakan bahawa dia belum dbolih dibandingkan dengan mereka.

Pemain hebat Norwegia yang kian mengagumkan banyak di kelab-kelab eselon teratas di benua ini dalam keadaan hebat untuk Borussia Dortmund, menjaringkan 33 gol dalam 31 penampilan musim ini.

Dia juga menunjukkan prestasi hebat dengan persembahan cemerlang yang memecahkan rekod di Liga Juara-Juara, menjadi pemain terpantas yang mencapai 20 gol dalam pertandingan kelab utama Eropah.

Dia mencapai prestasi luar biasa ini hanya dalam 14 perlawanan, jauh lebih pantas daripada Messi dan Ronaldo – yang masing-masing mengambil 40 dan 56 permainan.

Tetapi ketika ditanya mengenai perbandingan dengan Messi dan Ronaldo, Haaland merasakan dia masih memiliki jalan yang panjang.

“Saya hanya berfikir sendiri, untuk meningkatkan permainan saya setiap hari,” kata Haaland kepada Dagbladet.

“Saya tidak perlu bercakap mengenai Messi dan Ronaldo, mungkin pemain terbaik dalam sejarah. Saya masih memerlukan banyak perkara untuk mencapainya.”

Musim ini, Messi telah menjaringkan empat gol lebih banyak daripada Haaland, sementara Ronaldo telah mencatatkan 30 gol – tiga gol lebih kurang daripada Haaland dalam semua pertandingan.

Pemain sensasi berusia 20 tahun itu diperkirakan akan mengalahkan Messi dan Ronaldo jika dia terus mencari jaring pada tahap mengejutkan yang dia tunjukkan dengan konsistensi yang luar biasa.

Wartawan Raphael Honigstein memberitahu talkSPORT:

“Dia hanya bermain 30 bulan di tahap ini, dan dia hanya akan menjadi lebih baik. Sekiranya anda memasukkannya ke dalam pasukan yang lebih baik … saya tidak tahu di mana ini boleh berhenti.

“Statistiknya gila, jika dia terus mencetak gol pada level yang sama dia akan mengalahkan Ronaldo dan Messi, yang nampaknya sangat gila untuk direnungkan, tetapi dia dapat melakukannya!”