LaLiga Berita

Lionel Messi ‘mencari rumah di Perancis’ ketika perpindahan PSG semakin hampir

Lionel Messi dilaporkan telah mencari rumah di Paris.

Dalam penampilan yang baik musim ini, bintang jimat Barcelona itu telah menjaringkan 23 gol dan mencatatkan enam assist di semua pertandingan. Namun, ini adalah perjalanan yang sukar bagi semua orang di Barcelona terutama di luar padang dan pemergian Messi dari Nou Camp mungkin ada di kad.

Walaupun pemain berusia 33 tahun itu sebelumnya menyatakan hasratnya untuk pergi, kelab berjaya menghalang Messi untuk pergi yang membuatnya kurang senang, dan berharap akan musim yang positif di bawah kendalian Ronald Koeman.

Barcelona sejak itu melonjak naik baru-baru ini walaupun masih di belakang Atletico Madrid yang berada di tempat pertama yang berusaha dengan kuat untuk menjadi pendahulu untuk merebut gelaran La Liga.

Barcelona juga kelihatan kurang yakin akan memenangi mahkota Liga Juara-Juara musim ini, dengan kelab di kalahkan PSG 4-1 secara agregat setelah perlawanan pertama mereka benar-benar kalah sebagai pasukan tuan rumah kepada pasukan PSG yang hebat yang diilhami oleh Mbappe.

Bukan rahsia lagi bahawa Manchester City ingin memastikan pemain itu masuk walaupun Pep Guardiola terus menyatakan keinginannya untuk bekas pemainnya untuk bersara di Barcelona, ​​tetapi, bagaimanapun, kian memanglah PSG yang kini menjadi pendahulu untuk menandatangani Messi.

Laman web Sepanyol OkDiario mendakwa Messi sudah mencari rumah di Paris, dengan pengarah Eduardo Inda menyatakan:

“Messi sedang menyiasat pasaran harta tanah, dan bukan seperti Barcelona.
“Dia menyelidiki, melihat flat dan rumah di Paris.

“Pemain PSG tinggal di tiga kawasan yang berbeza di Paris. Dua daripadanya berada di kawasan eksklusif di dalam bandar dan pilihan lain adalah dia pergi tinggal di mana Neymar tinggal sejak awal, yang berjarak 15 kilometer dari Paris.”

Inda mendakwa hanya ada peluang ’10 persen’ veteran itu akan memutuskan untuk tinggal di Kem Nou, terutama dengan kelab yang terperangkap dalam krisis kewangan dan skandal.

Sementara itu, jurulatih Ronald Koeman kini menyanyikan lagu baru mengenai jimat Barcelona – menegaskan dia tidak pernah kritik terhadap Messi selama ini.

“Ketika saya bercakap mengenai pemain berpengalaman saya tidak maksudkannya,” katanya.

“Dia terus menjaringkan banyak gol. Yang lain harus mulai membuat perbezaan, bukan Messi. Dia sudah membuat perbezaan dan dia melakukannya lagi dalam permainan ini.

“Semua orang dapat melihat bahawa kami kekurangan intensiti irama pada babak pertama. Ini adalah perkara yang baik kerana sebagai kapten Messi menuntut lebih banyak intensitas.”

Bekas bintang Barcelona Rivaldo yakin Messi akan berakhir di Perancis dan bukannya di England.

“Ini mungkin merupakan pertandingan terakhir Lionel Messi untuk Barcelona di Camp Nou di Liga Juara-Juara,” katanya.

“Berdasarkan kualiti yang ditunjukkan PSG, saya yakin dia mungkin memikirkan untuk bergabung dengan mereka.

“Saya mahu Messi tinggal di Barcelona tetapi saya faham mengapa dia ingin pergi ketika kelab itu tidak menjamin dia peluang yang baik untuk terus merebut gelaran penting.

“Dia tidak dapat terus bertanggung jawab untuk pasukan itu sendiri. Musim panas lalu, dia melihat Luis Suarez pergi dalam perpindahan yang tidak dapat difahami yang menjadikan Atletico Madrid lebih kuat.

“Saya percaya dia akan meninggalkan kelab pada akhir musim.”

Messi sekali lagi akan beraksi malam ini ketika Barcelona berdepan Sevilla di pusingan kedua separuh akhir Copa del Rey mereka dengan harapan mengubah kedudukan.

Ivan Rakitic dan Jules Kunde menyerang pada perlawanan pertama untuk memberikan kelebihan kuat kepada pasukan Julien Lopetegui menuju ke pusingan kembali.

Semua mata akan dengan cemas menunggu untuk melihat adakah Messi dapat menghasilkan kelas induk untuk menjaga harapan Barcelona tentang perak.