Liga Perdana Berita

Gary Neville mengenai harapan gelaran Liga Perdana Inggeris Man United

Gary Neville memberikan pandangannya terhadap harapan Man United merebut gelaran, dengan mantan bintang United itu merasa bahawa Red Devils dalam bentuk baik dan benar-benar dalam perlumbaan gelaran Liga Perdana selepas kemenangan 1-0 mereka di Burnley pada Selasa malam.

Paul Pogba bermain dengan baik untuk United, menjaringkan gol terunggul permainan pada minit ke-71 untuk membantu pasukan Ole Gunnar Solskjaer meraih ketiga-tiga mata, dengan kemenangan itu menggerakkan Manchester United ke tangga teratas Liga Perdana Inggeris dan tiga mata mengatasi pencabar terdekat Liverpool FC.

Ahli pengulas sukan Sky Sports, Neville optimis bahawa United pasti berada dalam perlumbaan gelaran musim ini walaupun mengakui bahawa mereka bukan antara pasukan pilihan untuk memenangi trofi musim ini. Bercakap kepada Sky Sports selepas kemenangan Selasa malam di Turf Moor, Neville berkata:

“Ini kemenangan besar. Saya rasa jelas dengan apa yang dipertaruhkan, untuk berada di puncak liga sebelum hari Ahad, terasa seperti saat yang besar dalam arti bahawa enam hingga lapan minggu yang lalu anda tidak akan pernah menganggap Manchester United berada di kedudukan yang hampir dengan ini.

“Tetapi sekarang mereka mendapati diri mereka dengan sesuatu yang membina, semangat yang semakin meningkat. Anda dapat melihat dengan cara mereka meraikan antara satu sama lain bahawa ada ketahanan yang telah membina beberapa persembahan yang pada masa-masa tidak jauh dari rumah, tetapi mereka menang ketika mereka tidak berada di tahap terbaik dan anda dapatkan keyakinan dari itu.

“Sekarang mereka mula bermain dengan lebih baik dan pemain yang mereka miliki yang sangat berkualiti mula menunjukkannya dengan cara yang lebih konsisten. Ia sedikit lebih menggembirakan dan saya akan menikmati beberapa hari ini.

“Ini akan menjadi peningkatan yang besar untuk permainan pada hari Ahad. Liverpool, pasukan terbaik dalam liga musim lalu secara berturut-turut dan saya rasa mungkin lapan minggu yang lalu, kepastian mutlak semua orang untuk memenangi liga.

“Saya masih tidak fikir kita menjauhkan diri dari terlalu banyak dan tidak ada waktunya untuk terbawa-bawa kerana kita tahu betul betapa cepat musim ini berubah.

“Itu Chelsea tiga atau empat minggu yang lalu, City mengalami masa yang sangat buruk dan sekarang mereka tampil ke depan, Liverpool nampak kuat dan Manchester United kelihatan mati tujuh atau lapan minggu yang lalu.

“Sekarang semuanya berpusing untuk pasukan yang berlainan dan momen yang berlainan dan dengan mudah dapat berubah sebaliknya dalam tiga atau empat minggu.

“Tetapi ia tidak boleh menghentikan penyokong Manchester United terbawa dalam beberapa hari ke depan kerana mengapa mereka tidak? Sudah beberapa tahun yang sangat sukar dan ada masa di mana sepertinya United berada satu juta batu dari puncak liga.

“Untuk berada di kedudukan teratas dan tiga mata daripada pasukan Liverpool yang sangat bagus pada bulan Januari adalah sesuatu yang tidak dijangka. Sekiranya anda mengatakannya pada awal musim kepada mana-mana pengulas, pakar, peminat Manchester United atau pengurus Manchester United …

“Musim ini hampir mendekati Liverpool dan Manchester City dan mereka melakukannya pada masa ini dan itulah yang dianggap kejayaan pada awal musim jadi kami tidak harus berubah dari itu.

“Saya tidak fikir ada yang mengatakan Manchester United akan memenangi liga tetapi hakikat bahawa mereka berada dalam perlumbaan gelaran … wow, saya tidak akan pernah membayangkannya dan anda harus memberi penghargaan kepada para pemain kerana saya kritikal bersama dengan banyak orang lain dalam dua, tiga, empat tahun kebelakangan ini kerana tarafnya jauh di bawah apa yang diharapkan oleh kelab dan peminat tetapi mereka melakukan perkara yang sangat baik pada masa ini.”

Pasukan Ole Gunnar Solskjaer yang diremajakan kini akan memusatkan perhatian sepenuhnya pada pertarungan Liga Perdana Inggeris mereka dalam penerbangan teratas bersama Liverpool di Anfield pada hari Ahad petang.

The Red Devils nampaknya berjaya dalam beberapa minggu kebelakangan ini, memenangi empat dari lima perlawanan terakhir mereka dalam penerbangan teratas untuk meninggalkan mereka di atas saingan seperti Manchester City dan Tottenham di tangga teratas.