Global Berita

Neymar mengatakan memanggilnya pemain Brazil terbaik selepas Pele masih terlalu awal

Sejak sekian lama dalam sejarahnya, perkataan ‘Brazil’ mempunyai hubungan yang sangat kuat dengan kemahiran mengendalikan bola, aksi luar biasa dan bakat yang menakjubkan dalam dunia bola sepak.
Setelah memantapkan dirinya sebagai salah satu pemain berprofil tinggi dalam bola sepak dunia, bintang bola sepak Neymar, oleh sebab seorang pemain berbangsa Brazil dan sangat berbakat, telah banyak memenuhi harapan dan gembar-gembur yang mengikutinya sepanjang kariernya yang gemilang.
Walaupun status elit ini sudah dilengkapi dengan tahap pemeriksaan yang lebih besar dari biasanya, kewarganegaraannya secara semula jadi menambah tekanan.
Neymar, yang sudah lama dianggap sebagai pewaris warisan Pele sejak dia masih remaja, telah melakukan lebih daripada sekadar pekerjaan yang wajar untuk melakukannya.
Tetapi walaupun dengan telah mendapat kebanyakan penghormatan kelab yang bolih dinamakan, bintang Paris Saint-Germain enggan membandingkan dirinya dengan yang terbaik dari Brazil – apa lagi raja bola sepak brazil sendiri.
“Saya tidak dapat memutuskan siapa pemain terbaik kedua atau pertama setelah Pele,” kata Neymar kepada Goal.
“Bagi saya, kita semua penting. Pada masa lalu saya telah mengatakan bahawa setiap daripada kita telah membuat sejarah, setiap orang bermain dengan cara yang berbeza dan setiap orang menjadi penting pada saat-saat tertentu.
“Ada nama-nama yang akan tetap terpahat dalam sejarah, akan selalu ada pemain Brazil yang penting dalam bola sepak. Ronaldo, Romario, Ronaldinho, Gaucho, Kaka, Zico, Rivaldo – Saya boleh terus kekal.
“Terdapat banyak pemain yang penting dengan cara unik mereka sendiri. Itulah sebabnya begitu sukar untuk memilih satu.
“Roberto Carlos, misalnya, bukan penyerang tetapi masih pemain dengan kisah luar biasa. Jadi bagi saya, tidak masuk akal untuk meletakkan pemain terbaik dalam ‘era pasca-Pele’.
“Saya sangat menghormati pemain yang membuat sejarah di masa lalu, semua pemain yang dipanggil untuk pasukan kebangsaan Brazil, kerana mereka adalah contoh bagi saya, mereka adalah idola saya. Setiap satu dari mereka adalah penting.”
Walaupun Neymar mengambil pengecualian untuk meletakkan Pele dan dirinya di bracket yang sama pada saat ini dalam karier bermainnya, mantan penyerang Barcelona itu menghargai dia masih mempunyai masa untuk mempertaruhkan tuntutannya sebagai yang terbaik sepanjang masa.
“Saya masih menulis kisah saya. Saya baru berusia 27 tahun dan masih mempunyai beberapa tahun di hadapan saya. Sudah jelas bahawa sehingga saat ini saya dapat mencapai beberapa tonggak penting, tetapi saya tidak mempunyai niat untuk berhenti di sini.”