LaLiga Berita

“Sekiranya Messi tidak bersetuju dengan gaji yang lebih rendah, dia boleh pergi ”- calon presiden Barcelona

Dalam wawancara dengan Ara, sebuah surat khabar yang berpusat di Catalonia, presiden Barcelona yang berharap, Emili Rousaud, berbicara tentang projeknya dan bagaimana dia merancang untuk menggali Barcelona dari lubang besar yang mereka telah terjatuh ke dalam.

Bercakap mengenai pelbagai topik, termasuk Neymar, keadaan kewangan, dan Bartomeu, antara lain, inti dari apa yang dibahasnya di antara topik penting adalah kenyataannya yang berani mengenai Lionel Messi dan bagaimana dia merancang untuk meyakinkannya untuk tinggal. Ini pasti menarik perhatian peminat Barcelona.

“Kamu rasa Messi akan tetap tinggal?”, pertanyaan itu muncul.

“Kita harus duduk bersama Messi dan meminta pengorbanan gaji darinya. Sekarang ini, dengan bil gaji, ia tidak dapat dilaksanakan. Messi telah menulis halaman paling terang dalam sejarah kelab, dan kita mesti menghormati legenda. Tetapi kenyataannya adalah apa adanya. Kami akan meminta pengorbanan ini. Dan jika akhirnya tidak ada persetujuan, Messi tidak akan berada di sana.”

Baiklah, walaupun ini adalah kenyataan paling berani yang dikeluarkan oleh mana-mana calon presiden sebagai sebahagian daripada serangan awal dalam agenda kempen presidennya yang sudah ditentukan sebelumnya – kemungkinan sebagai langkah PR untuk menarik perhatian ke kempennya – sesiapa pun tidak boleh disalahkan menjadi pelik mengenai strateji yang di pakai oleh calon ini. Anda tidak perlu menjadi salah seorang ahli strategi kempen Joe Biden yang terdahulu untuk mengetahui bahawa kenyataan yang sifatnya kasar ini pasti akan mendapat perhatian untuk presiden yang dia sedang mencari – tetapi memang bukan jenis yang dia perlukan.

Bukan di antara pendahulu untuk pilihan raya, dengan Joan Laporta dan Victor Font di depan sudah berjanji kepada semua Cules bahawa mereka akan mencuba tahap terbaik untuk mengekalkan Messi di kelab, Rousaud nampaknya sedang menggali kubur awal untuk dirinya sendiri .

Apa yang telah ditunjukkan dengan jelas pada musim ini, jika ada, pasukan itu, dan yang pasti kelab itu sendiri, tidak dapat berfungsi tanpa Messi terus melakukan apa yang terbaik di lapangan yang hanya dia bermampu, tahun senja atau sebaliknya. Jelas tidak ada perdebatan mengenai isu ini bahawa tidak ada orang lain yang masih dapat memberikan insentif di lapangan yang – dengan cara yang terbukti tidak dapat disangkal selama bertahun-tahun, orang Argentina ini yang tidak dapat ditindas itu telah disatukan secara keseluruhan dalam tekstur inti di Camp Nou – secara langsung mempengaruhi Blaugrana dengan semangat juang dan kepemimpinannya yang tidak dapat dipersoalkan.

Diharapkan atas premis paling mendasar ini yang berada di tengah-tengah budaya Barcelona yang berdenyut, menjaga Messi di kelab harus menjadi keutamaan paling utama bagi semua calon presiden. Hanya dengan itu struktur peneguhan baru dengan kredibiliti dapat dibina di sekelilingnya, bukan tanpa dia.