Liga Perdana Berita

Pep Guardiola memang gembira dengan seri Man City dengan Liverpool

Pep Guardiola tidak malu dengan mengatakan bahawa dia gembira dengan mata hasil pertempuran sukar Manchester City menentang Liverpool setelah seri 1-1 dengan Reds di Etihad, mengakui bahawa empat pemain depan Liverpool menimbulkan masalah sisi Etihad tetapi percaya kedua-dua pasukan akan bertahan dorongan dari kebuntuan mereka.

Pasukan Reds bermula dengan Roberto Firmino, Diogo Jota, Sadio Mane dan Mohamed Salah dalam serangan ketika mereka mendahului pada minit ke-13 melalui penalti Salah, hanya untuk Gabriel Jesus menyamakan kedudukan sejurus setengah jam.

Anehnya, di saksikan olih rakan sepasukannya yang terperanjat, Kevin De Bruyne yang biasanya tabah dan boleh dipercayai melepaskan sepakan penalti dengan tendangannya tersasar dari tiang kiri sebelum rehat tetapi Guardiola tidak ada keraguan dengan skor akhir.

“Itu permainan yang ketat,” kata bos City. “Mereka bermula dengan sangat baik, mereka menemukan ruang antara garisan dan berjalan di belakang.

“Ini tidak mudah kerana mereka begitu pantas hari ini dengan empat pemain.

“Selepas gol kebobolan, kami jauh lebih baik, kami menyamakan kedudukan dan babak kedua jauh lebih baik.

“Kami memiliki peluang yang jelas dengan Gabriel, tetapi tidak banyak peluang. Ia bercakap dengan baik untuk kedua-dua belah pihak.

“Setiap pasukan mahukan tiga mata tetapi satu mata adalah satu mata. Kami terlalu banyak beerseri (pada masa ini) tetapi secara umum saya fikir ia adalah hasil yang adil.

“Bagaimana saya gembira? Banyak, mungkin lebih bahagia dari sebelumnya.

Dalam 12 perlawanan, kami tewas satu dalam semua pertandingan.”

Guardiola, bagaimanapun, tidak senang dengan pasukannya mempertahankan penalti Liverpool, dengan Kyle Walker tertangkap oleh ledakan dari Sadio Mane dan menjatuhkan pemain Senegal.

“Kami melepaskan tiga penalti (musim ini), hari ini kami mengalah kerana kami tidak belajar,” katanya.