LaLiga Berita

Pep Guardiola bersikeras tidak akan kembali ke Barcelona

Sepanyol Pep Guardiola tanpa henti menumpahkan air sejuk atas desas-desus yang mengaitkannya dengan kembali ke Barcelona, menggambarkan hubungannya dengan kelab sebagai perkara masa lalu.

Calon popular untuk jawatan presiden Barcelona, Victor Font – yang bercita-cita untuk menggantikan Josep Maria Bartomeu berikutan peletakan jawatannya – berhasrat untuk membawa pengurus Manchester City kembali ke Kem Nou sekiranya harapan presidennya membuahkan hasil.

“Niat kami untuk membina sebuah projek yang sangat kuat dan berdaya saing dan kami sangat beruntung di Barca kerana kami mewarisi gaya permainan yang disemai oleh Johan Cruff di seluruh organisasi,” kata Font pada Sky Sports News.

“Dan kebanyakan profesional terbaik yang tahu tentang gaya ini juga peminat yang menyukai kelab – seperti Pep Guardiola, Xavi, (Andres) Iniesta, (Carles) Puyol. Mereka semua adalah legenda yang mencintai Barcelona tetapi tidak bekerja untuk Barca hari ini – kami perlu mengembalikan mereka untuk memastikan kami akan mempunyai projek yang sangat kompetitif.”

Guardiola, yang meninggalkan Barcelona pada tahun 2012, memenangi 14 piala utama menerusi kejayaan yang sangat baik dalam kerjasama dengan anak didiknya yang terkenal di dunia, Lionel Messi di kelab Catalan.

Berikutan kemenangan terakhir pasukannya ke atas Sheffield United di Liga Perdana, Guardiola menentang komen terbaru Font dan menjelaskan sokongannya kepada pengurus Barcelona, bekas bos Southampton dan Everton, Ronald Koeman, yang kebetulannya teman peribadi bekas Barcelona legenda.

“Sebagai pengurus Barcelona, waktuku sudah berakhir,” kata Guardiola dalam kutipan yang disampaikan oleh BBC Sport.

“Saya menjalani zaman saya di sana. Ronald Koeman ada [sekarang]. Saya menghormatinya; dia adalah rakan saya yang luar biasa. Itu milik orang lain.”

Baiklah, semoga penegasan sokongan dari Guardiola menempatkan bos Barcelona yang baru dalam keadaan lebih baik kerana pemain Belanda itu sudah tertekan dalam peranan barunya.

Setelah tewas di Clasico Sabtu lalu ke Real Madrid, Barcelona berada di separuh bawah meja La Liga. Pasukan Koeman bangkit dengan kemenangan menentang Juventus di Liga Juara-Juara pada perlawanan terakhir mereka walaupun melalui apa yang kelihatannya menjadi musim kering bagi gergasi Blaugrana dalam kempen La Liga mereka ketika ini.