Liga Perdana Berita

Pujian tinggi Pep Guardiola untuk Liverpool di tengah pertempuran berterusan dengan Man City

Bos Man City Pep Guardiola dengan jujur memberikan pujian tertinggi untuk Liverpool, mengakui bahawa Reds adalah lawan paling sukar yang pernah dia hadapi selama dua musim terakhir, dengan raksasa Merseyside merebut mahkota dari pemegang Piala, Manchester City, pada kempen terakhir ini ketika mereka didepan dengan 18 mata jelas.

Musim sebelum itu, Cityzens menggegarkan liga dengan rentak kemenangan yang luar biasa untuk menangkis pasukan Jurgen Klopp dan berjaya mempertahankan kejuaraan Liga Perdana mereka, tetapi ketinggalan di belakang Liverpool yang bangkit semula yang benar-benar tak terkalah musim ini. Sekarang Guardiola harus mencari cara untuk mengalahkan mereka musim depan ini sementara Liverpool akan mencari jalan untuk mengulangi prestasi mereka untuk menambah gelaran liga mereka yang sudah tiga puluh tahun menunggu, selain Liga Juara-Juara, UEFA Super Piala dan Piala Dunia Kelab FIFA yang telah mereka menangi sepanjang tahun lalu.

Jawapan Guardiola yang jujur dan terperinci mengapa pasukan Reds adalah lawan terhebat yang pernah dia hadapi menunjukkan kecerdasan, integriti dan kekuatan wataknya, dan pujian yang diberikannya pada saingan domestik paling sukar pasti akan dihargai dan dihormati oleh Klopp dan skuadnya yang semestinya wajar mendapat pujian dan penghargaan yang diberikan kepada mereka

“Ya, dengan margin besar, saingan terberat yang saya hadapi dalam karier saya adalah pasukan Liverpool tahun lalu dan musim ini,” kata Guardiola kepada DAZN Spain, seperti dikutip oleh ESPN.

“Ini mengatasi semua rekod. Sekiranya anda membiarkan mereka menguasai anda, mereka akan memasang sangkar untuk menawan anda di kawasan itu dan anda tidak akan keluar. Apabila anda menguasai mereka, mereka akan mencari ruang seperti yang tidak dilakukan oleh orang lain.

“Mereka sangat pantas kembali. Mereka sangat kuat dari segi strategi. Pemain mereka secara mental sangat kuat. Inilah saingan yang harus saya fikirkan bagaimana untuk mengalahkan mereka.

“Sekiranya anda bertanya kepada saya pasukan mana yang saya hadapi lebih sukar untuk menguraikan dan menangani, itulah Liverpool. Beberapa tahun pertama ketika saya tiba di England, Liverpool sedikit lebih kecil daripada sekarang dan Real Madrid jauh lebih kuat. Sekarang, Liverpool ini adalah yang paling sukar yang saya hadapi dalam karier saya sebagai jurulatih.”

Sekarang ini adalah teka-teki jigsaw baru, Guardiola perlu memikirkan seberapa cepat dengan cara terbaik yang hanya dia mampu sebagai pelatih dan pengurus yang luar biasa yang bahkan Jurgen Klopp sendiri baru-baru ini secara terbuka memuji sebagai pengurus terbaik yang pernah ada.

Hanya masa yang akan memberitahu jika Guardiola menemui jawapannya pada musim panas ini untuk mencuba mereplikasi kejayaan mereka sebelumnya. Dia tidak ragu-ragu bahawa tugas itu tidak akan mudah kerana Chelsea juga pasukan yang bersikeras dan mengikut dengan rapat dibelakang mereka.