Liga Perdana Berita

Jack Wilshere mengirim pesanan kepada Pierre-Emerick Aubameyang selepas ‘kejutan’ keputusan perpindahan keArsenal

Spekulasi terus meningkat mengenai masa depan kapten Arsenal dan mantan rakan sepasukannya Jack Wilshere telah mendesak Arsenal untuk segera menandatangani kontrak baru untuk Pierre-Emerick Aubameyang.

Penyerang itu berada dalam keadaan baik dan menjaringkan dua gol menentang Chelsea untuk memastikan Gunners menjuarai Piala FA pada hari Sabtu dan persembahan itu terus meningkatkan spekulasi mengenai masa depan Aubameyang dengan kelab.

Aubameyang akan menghabiskan kontraknya pada musim panas depan, dan tekanan sekarang menanggung para Gunners untuk menyetujui perjanjian baru untuknya atau menjualnya untuk mengelakkan kehilangan pemain berharga secara percuma.

Bekas pemain tengah Gunners, Wilshere, mengetahui dari pengalaman langsung sendiri betapa baiknya Aubameyang dan telah menekankan betapa pentingnya untuk penyerang berbakat itu untuk terus berada di Emirates.

Dia memberitahu talkSPORT:

“Sangat besar bagi kelab bahawa mereka membuatnya tetap tinggal. Anda dapat melihat apa yang dibawanya.

“Saya berada di sana ketika dia menandatangani dan langsung dari sesi latihan pertama, anda tahu bahawa dia bertaraf dunia. Dia menjaringkan gol dengan kaki kiri dan kanan, dia dapat mengalahkan sesiapa lelaki pun.

“Saya cukup bernasib baik untuk bermain dengan beberapa pemain seperti itu, tetapi dia adalah yang terbaik. Sekiranya saya berada di kasutnya? Arsenal adalah sebuah kelab besar.

“Dia kapten, peminat mencintainya, dia mendapat penghormatan dari seluruh kelab.

“Sekiranya saya adalah dia, saya akan tinggal, tetapi mudah bagi saya untuk mengatakannya. Dengarkan, seperti yang saya katakan, adalah penting mereka menjaganya kerana dia adalah orang yang patut menjadi perhatian mereka, dia adalah pemain terbaik mereka, dia adalah pemimpin mereka.

“Ketika pasukan turun, semua orang melihat padanya untuk melakukan sesuatu dan dia datang dengan sesuatu.”

Wilshere, yang bermain sekarang untuk West Ham, memberi alasan bahawa kemenangan Piala FA Sabtu dan pengurusan Mikel Arteta dapat mempengaruhi Aubameyang untuk menyetujui kontrak baru.

Dia berkata:

“Untuk memenangi trofi pertama akan mengubah beberapa perkara di kepalanya.

“Sejak Arteta masuk, dia memiliki tugas untuk mengubah kepala pemain dan membuat mereka berfikir mereka dapat memenangi piala. Arsenal adalah kelab yang semestinya memenangi piala.

“Apabila anda memperoleh yang pertama, ia akan menjadikannya sedikit nyata dan anda fikir mereka dapat melakukannya pada masa akan datang. Ia pasti akan membantu.”