La Liga Berita

Messi, dalang dan ahli silap mata yang cemerlang: kebangkitan Antoine Griezmann secara tiba-tiba (Bahagian 1 dari siri 2 Bahagian)

Ini adalah tipu muslihat kecil yang mencerminkan pemikiran bola sepak Lionel Messi yang cemerlang bahawa, selain dari kemahirannya yang mengalahkan dunia di lapangan, semakin memisahkannya dari mana-mana, dan semua pemain lain, di tahdap tertinggi dibidang bola sepak.

Hanya dalam sekelip mata, Messi telah mencapai prestasi ajaib yang luar biasa dengan membaharui semula Antoine Griezmann dengan hanya membuka pintu kepada kumpulan teristimewa yang sebelum ini “ditutup” yang di nikmati secara eksklusif dengan hanya rakan-rakan bola sepak yang paling dipercayai seperti Neymar dan Luis Suarez menyertai. Dengan segera, ahli sihir ini telah menjadikan pemenang Piala Dunia Perancis yang bergelut dan malang menjadi penyerang Barcelona yang produktif serta merta, seperti yang lain yang pernah dihasilkan oleh bintang Argentina itu.

Perubahan kedudukan Griezmann secara tiba-tiba semalam dari keadaan yang mengecewakan dan keseorangan di sayap telah menghasilkan dua pertunjukan berturut-turut di mana dia menunjukkan keberanian, kecerdasan dan daya cipta untuk menjaringkan gol, membantu dan melakukan semua dengan penuh prestasi seperti penyerang kelas atasan yang memang berkeupayaan dia lagi. Dan Messi adalah arkitek klasik yang pemereka semula transformasi yang luar biasa ini.

Tidak penting sesiapa pemain pun yang anda menyokongkan, anda harus buta jika tidak melihat kekaguman langsung pada tumit belakang Messi yang naluri yang Griezmann dengan lembut menjaringkan gol yang melayar mengatasi Sergio Asenso, penjaga gol Villareal untuk gol ketiga Barcelona pada hujung minggu. Tidak diragukan lagi itu adalah salah satu matlamat terindah dalam karier penyerang berusia 29 tahun itu.

Begitu juga dengan gerakan agresif Griezmann di kotak enam halaman yang telah membantu memaksakan gol Pau Torres sendiri yang memberi pasukan Quique Setien, putus asa untuk tidak kehilangan lebih banyak landasan di Madrid, dengan kedudukan 1-0. Setelah melihat secara spontan dan berkeras menentang pasukan Espanyol sebelumnya yang bergelut dengan pertahanan, muncul kejayaan yang lebih besar lagi. Melontar cepat ke dalam kotak? Lagipun, Griezmann selalu melakukannya lebih baik daripada kebanyakan pemain lain. Tetapi kepentingan dan perbezaan utama, kali ini, adalah bahawa dia tidak sengaja dielakkan tetapi diberi bola.

Masa untuk renungan dan kemegahan di sini. Adalah pengetahuan terbuka bahawa Jordi Alba, atau semua pemain lain dalam pasukan yang sama dalam hal ini, suka bermain berhubung dengan Messi. Hanya Suarez, dalam beberapa musim terakhir, bermain dengan sangat baik dan secara naluriah memahami, dan bersepakatan dengan pemain Argentina lebih baik daripada Alba. Seringkali nampak seolah-olah sayap belakang sering menggangakan, secara sedar atau tidak, Griezmann sebagai halangan, sekiranya dia menyerahkan bola kepada Griemann, ada keraguan bahawa Messi akhirnya dapat menerima bola dari penyerang Perancis sebentar atau dua terlambat.

Namun, pada masa baru-baru ini, Alba menyedari dan menerima perubahan status Griezmann – pemain Perancis itu telah diberi penerimaan dan lampu hijau persetujuan dari Suarez dan, yang paling penting, Lionel Messi. Menentang Espanyol, satu-satunya gol yang dihasilkan kemenangan 1-0 datang kerana larian terpantas yang dilakukan oleh pemain Perancis itu secara instan, secara naluriah diberi peluang untk menjaringkan gol oleh Alba tepat pada masanya ke arah Griezmann.

Griezmann, yang tanpa malu-malu mengakui bahwa dia datang ke Barcelona untuk “belajar sistem permainan baru” dan “mencabar diriku sendiri,” mengundurkan bola dengan kemungkinan dia mensasarkan Suarez, sebab penyerang Uruguay itu semakin hampir dekat ruang di mana Griezmann berada dan dengan bijak menjepit bola dengan punggungnya berpusing. Tetapi pengejar yang tersembunyi, iaitu Messi, sudah cepat mendekati seperti seekor cheetah yang hampir menerkam mangsanya, lebih cepat daripada Suarez dan persiapan oleh Griezmann itu memang dibuat untuk tembakan Messi walaupun Suarez lebih dekat di belakangnya.

Walaupun Suarez yang akhirnya menjaringkan gol, bagi pemerhati dan untuk Griezmann, nuansa halus dari sketsa kecil itu kerana sangat penting bahawa Griezmann bermain dengan satu sentuhan yang kekal dan, kedua, dia dan Messi terkunci dalam pelukan gembira setelah bola menemui bahagian belakang jaring. Tidak penting sekarang bahawa ada sebilangan pemerhati yang tidak begitu yakin bagaimana Messi dan teman barunya dari Perancis sebenarnya akrab. Griezmann mungkin juga tidak pasti tetapi berjaya membalas peluang menjaringkan dari hantaran belakang kaki hampir tiga hari selepas Messi memberinya bantuan yang sama untuk membuat Griezmann percaya bahawa dia, sekarang, secara rasmi ‘salah satu geng’.

Juga perlu diperhatikan bahawa tidak lain adalah Griezmann yang pada hujung minggu yang melepaskan bola untuk Messi, sebelum kepten Barca menarik pertahanan Villarreal yang bergegas dan mendorong bola ke jalan rakan sepasukan Perancisnya untuk sepakan di atas kepala Asenjo. Tetapi perlu diperhatikan bahawa Griezmann melakukannya dengan hanya satu sentuhan indah. Nampaknya dia bukan sahaja berjaya akhirnya memeluk cara Barca yang terkenal tetapi dia juga meningkatkan keyakinan dan ketenangan untuk bermain bola sepak cara satu sentuhan yang halus dengan Messi.

Satu kejayaan penting untuk dirinya, dan yang paling pasti bagi Barcelona yang telah lama memerlukan sekutu seperti itu, untuk memberi sokongan penting macam ini kepada Messi.

Anehnya, bukan pengurus Setien yang menyarankan kepada Griezmann agar dia bergerak dari sayap kiri dan bermain, sebagai perkongsian erat dengan Suarez, dengan Messi di belakang mereka. Tidak, hanya itu semua Messi yang tahu betul siapa yang paling baik melengkapkannya di lapangan.

Bagi mereka yang cukup dengan mudah tertipu untuk mempercayai khabar angin pelik mengenai Messi menjadi dalang utama ‘menjalankan’ kelab di belakang tabir dengan intrik – khabar angin yang dia sendiri sudah sakit dan bosan mendengar dan akhirnya harus bersuara menentang dengan kemarahan – pertukaran secara tiba-tiba ini dalam hubungan ‘terasing dan canggung’ antara penyerang Argentina dan Perancis itu pasti kelihatan seperti bukti konkrit bahawa penyebar khabar angin itu betul.

Sebaliknya, Messi bukan orang penentu yang bersikap jahat di belakang tabir. Tidak sedikit pun. Aset istimewanya yang diakui secara terbuka bahawa dia memiliki, Messi pasti seseorang yang mungkin kebanyakan orang lain harus mendekati dengan awas, terutama mereka yang mempunyai agenda tersembunyi di kelab itu. Dia memang berhak, dan mendapat, pertimbangan mengenai semua hal yang melibatkan Barcelona.

Akhirnya, Lionel Messi pastinya bukan manipulator utama tetapi dalang cemerlang yang mengetahui segala kekuatan dan kekurangan Barcelona, baik pasukan atau kelab. Dan Antoine Griezmann adalah mithalan hidup terkini untuk membuktikan ini.