Liga Perdana Berita

Pantas Mikel Arteta menjawab ketika Pierre-Emerick Aubameyang menjatuhkan trofi Piala FA

Pierre-Emerick Aubameyang tampil dengan kegemilangan di lapangan menentang Chelsea ketika dia menghasilkan persembahan yang menakjubkan di final, menjaringkan dua gol untuk membimbing Gunners ke kemenangan – tetapi penampilannya di luar padang ketika mengangkat trofi kurang hebat kerana dia menjatuhkan Piala FA.

Bos Gunners, Mikel Arteta cepat dengan jawapannya terhadap Aubameyang menjatuhkan Piala FA semasa upacara mengangkat trofi ketika Arsenal meraikan kemenangan mereka atas Chelsea diWembley. Kapten Gunners menjaringkan kedua-dua gol untuk memimpin pasukannya ke kemenangan 2-1 selepas Christian Pulisic membuka dengan jaringan gol untuk pasukan Blues.

Arteta bergurau apabila Aubameyang menjatuhkan trofi yang sama seperti yang dimenanginya sebagai kapten Gunners pada tahun 2014, dan menyatakan Aubameyang akan terbiasa menjulang gelaran di bawah pengurusannya.

“Dia memerlukan lebih banyak pengalaman dengan piala, kita harus membiasakannya,” kata pengurus Sepanyol itu setelah pertandingan.

Kemenangan ke atas Chelsea menandakan kali pertama penyerang Gabon memenangi pingat perak sejak berpindah ke Arsenal pada 2018.

Dia sudah hampir berjaya, dengan Arsenal tewas di final Piala EFL pada 2018 dan pameran Liga Europa tahun lalu.

Kemenangan trofi terakhir Aubameyang hadir dengan bekas kelab Borussia Dortmund ketika mereka menewaskan Eintracht Frankfurt untuk memenangi Piala Jerman pada tahun 2017.