Liga Perdana Berita

Penantian selama 16 tahun untuk Leeds kembali ke Liga Perdana

Setelah menunggu selama 16 tahun, Leeds akhirnya berjaya dinaikkan kembali ke Liga Perdana.

Pemimpin liga Campionships, Leeds diyakini akan berada di kedudukan teratas dua dengan baki dua perlawanan setelah kekalahan West Brom 2-1 di Huddersfield.

Leeds melonjak menjadi 87 mata pada hari Khamis berikutan kemenangan kandang 1-0 menentang Barnsley, dengan West Brom, yang kekal dengan 82 mata, masih tinggal satu perlawanan dan akan tersingkir dari tempat promosi automatik jika Brentford mengelakkan kekalahan di Stoke hari ini.

Ini adalah jalan yang panjang yang sering dipenuhi dengan rintangan dalam perjalanan kembali untuk Leeds, yang diturunkan dari Liga Perdana pada tahun 2004 setelah mengalami krisis kewangan.

Kelab West Yorkshire menghabiskan 13 musim yang berliku dalam Kejuaraan dan tiga lagi di Liga Satu setelah jatuh ke peringkat ketiga untuk pertama kalinya dalam sejarah mereka pada tahun 2007.

Hutang Leeds telah meningkat di luar kawalan menjadi lebih dari £100 juta pada tahun 2003 di bawah bekas ketua Peter Ridsdale dengan ketakutan bahawa kelab itu akan keluar dari perniagaan.

Situasi tanpa kompromi memaksa mereka menjual semua pemain dan aset lain mereka, termasuk Stadium Elland Road dan akademi Thorp Arch mereka, dan kelab itu sejak itu mengalami kesukaran dari krisis ke krisis di bawah berturut-turut pemilik yang berbeza sehingga mereka memasuki pentadbiran pada tahun 2007 di bawah Ken Bates . Krisis tidak menjadi lebih baik di bawah pemilik berikutnya GFH Capital sebelum kedatangan Massimo Cellino Itali yang kontroversial.

Pemilikan Leeds selama tiga tahun di bawah pengendalian Cellino menyaksikan tujuh pengurus berbeza bergerak masuk dan keluar dari kelab sehingga pemilik sekarang Andrea Radrizzani membeli 50 peratus hak pemilik pada Januari 2017 untuk akhirnya menandakan awal era baru.

Sisa 50 peratus dimiliki oleh Cellino dibeli oleh Radrizzani pada bulan Mei berikutnya dan Leeds segera menindaklanjuti dengan kenyataan niat yang berani dengan melantik Marcelo Bielsa pada musim panas tahun 2018. Pergerakan ini telah membuahkan hasil dan Marcelona telah membawa mereka kembali ke tanah susu dan madu yang diwujudkan pada musim keduanya.