Liga Perdana Berita

Perbahasan rayuan FFP Man City dan Ole Gunnar Solskjaer

Ole Gunnar Solskjaer dari Manchester United telah memilih untuk menjauhi dirinya dari perang kata-kata yang melibatkan Manchester City terhadap kebebasan dari larangan dua tahun mereka dari Liga Juara-Juara.

Pep Guardiola dengan marah menyaingi saingan Liga Perdana City yang “berbisik” di belakang mereka pada hari Selasa, dengan menyebutkan nama Manchester United dan Liverpool dalam pertahanan yang tidak sabar terhadap tingkah laku kelabnya.

Komen Guardiola segera mengikuti komen pengurus Liverpool, Jurgen Klopp dan rakannya Tottenham, Jose Mourinho, yang menggambarkan keputusan CAS sebagai “bukan hari yang baik untuk bola sepak” dan “memalukan” masing-masing.

Tetapi Solskjaer telah memilih untuk menjauhkan diri dari wilayah itu pada hari Rabu pagi, walaupun memberikan catatan sokongan terhadap peraturan Financial Fair Play yang kontroversial UEFA.

“Saya rasa orang lain boleh membahaskannya dan mereka mahu membahaskannya,” kata Solskjaer mengenai keputusan CAS.

“Saya rasa itu bukan tugas saya. Tugas saya adalah untuk memastikan bahawa kita fokus pada permainan seterusnya dan melakukan perkara yang betul.

“Dengan Financial Fair Play, saya rasa ia dibawa untuk memastikan kelab bola sepak dan bola sepak dapat bertahan secara kewangan dan itu penting. Mereka juga memberi kita peraturan untuk dipatuhi.

“Itulah yang kami fokuskan. Biarkan orang lain membincangkan apa yang betul dan salah dan apa yang berlaku.”

Guardiola melakukan serangan pada hari Selasa, menuntut permintaan maaf dari mereka yang menuduh City melakukan kesalahan.

“[Saya] sangat gembira dengan keputusan itu, yang menunjukkan apa yang dikatakan semua orang mengenai kelab itu tidak benar dan untuk mempertahankan apa yang kami menangi di atas padang,” katanya.

“Apa yang telah kami lakukan adalah benar. Jose dan semua pengurus harus tahu bahawa kami mengalami kerosakan. Kami harus meminta maaf (kepada).

“Seperti yang saya katakan berkali-kali, jika kita melakukan sesuatu yang salah, kita akan menerima keputusan UEFA dan CAS kerana kita melakukan sesuatu yang salah. Kita dapat mempertahankan diri kita. Kita berhak untuk mempertahankan diri kita apabila kita yakin apa yang telah kita lakukan itu betul.”

CAS telah menyimpulkan bahawa City “tidak menyamar pembiayaan ekuiti sebagai sumbangan penajaan”, sambil menambah bahawa “sebahagian besar pelanggaran yang didakwa … sama ada tidak ditubuhkan atau dihalang waktu.”

Mahkamah dijangka menerbitkan alasan penuh di sebalik keputusan mereka dalam beberapa hari mendatang.