Liga Perdana Berita

‘Tebas mesti sangat cemburu!’ – Guardiola membidas presiden La Liga

Dunia bola sepak Catalonian yang paling terkenal didunia bola sepak boleh dikatakan berada dalam suasana pertahanan yang luar biasa menjelang pertembungan pertengahan minggu pasukannya dengan Bournemouth di Liga Perdana Inggeris ketika dia mengecam presiden La Liga Javier Tebas atas kritikannya yang tidak sopan terhadap rayuan Man City kepada Mahkamah Timbang Tara Sukan (CAS), dan menegaskan dia “mesti sangat cemburu”.

City sebelum ini dilanda larangan Liga Juara-Juara 2 tahun dan denda 30 juta €27 juta pound sterling oleh UEFA pada bulan Februari kerana di tuduh melanggar peraturan Financial Fair Play.

Etihad dengan cepat mengumumkan niat mereka untuk menentang putusan tersebut, dan sampai sekarang menghadapi penantian yang sangat menyakitkan untuk penangguhan selama lima bulan terakhir dengan bola sepak akibat coronavirus pada kempen 2019-20 mereka.

CAS akhirnya mengumumkan bahawa penggantungan City dicabut pada hari Isnin, dan menurunkan denda kewangan kelab menjadi €10 juta, dan perkara ini telah mencetuskan perdebatan sengit mengenai keadaan peraturan FFP semasa, dengan ketua La Liga, Tebas, di garis depan keributan mengkritik keputusan itu, memberitahu wartawan pada awal minggu:

“Kita harus menilai kembali apakah CAS adalah badan yang tepat untuk mengajukan banding atas keputusan institusi dalam bola sepak.”

Guardola segera menentangnya dan langsung memberi reaksi kepada ketua Liga dalam sidang media menjelang pertandingan dengan Bournemouth pada hari Rabu, dan menegaskan mereka yang bertugas di Etihad Stadium tidak adil dibandingkan dengan para pegawai di kelab-kelab ternama lain

Bos City kembali bangkit dengan:

“Lelaki ini mesti sangat cemburu, dia pakar undang-undang yang luar biasa, lain kali kita akan bertanya kepada mereka mahkamah mana yang harus menilai kita.

“Harus ada kebimbangan dan keprihatinan mengenai La Liga yang memfokuskan diri kepada mereka. Orang-orang seperti ini, ketika itu bagus untuk mereka, itu sempurna, tetapi jika menentang mereka, itu adalah masalah bagi yang lain.

“Kami akan berada di Liga Champions musim depan, Encik Tebas. Apa yang kami lakukan, kami lakukan dengan baik.”

Guardiola kemudian menolak anggapan bahawa kejayaan City baru-baru ini disebabkan terutamanya oleh kekuatan kewangan mereka, dengan alasan mereka berhak untuk lebih menghormati pencapaian mereka setelah melakukan segalanya dengan “cara yang betul”.

“Kami layak berada di sini, kami layak menjadi lebih kuat, kami mempunyai orang luar biasa yang bekerja di kelab ini untuk membuat peminat kami bangga dan kami tidak perlu meminta izin untuk berada di sana,” kata orang Catalan itu.

“Ketika kami kalah, saya berjabat tangan dan mengucapkan tahniah kepada mereka, sepanjang masa kami melakukannya. Kawan-kawan, terimalah, kami mahu berada di sini dan kami mencuba di padang.

“Sekiranya anda tidak bersetuju, ketuk pintu dan bercakap dengan ketua dan ketua eksekutif kami, jangan berbisik. Kami melaburkan banyak wang tetapi kami melakukannya dengan betul.

“Kami tidak dilarang, kami mengikuti peraturan untuk FFP saat mereka memutuskan. Jika tidak, kami akan dilarang. Kami telah melakukannya dengan betul dengan cara yang betul, UEFA mengatakan bahawa kami melakukannya dan kami melakukannya.

“Orang-orang harus memahami sekarang bahawa kami di sini untuk berusaha bersaing di lapangan pada tahap yang sama dengan kelab-kelab elit di Liga Perdana dan Eropah.”

Ketika ditanya sama ada City akan menyokong pendirian mereka dan melakukan perbincangan mereka di lapangan di tengah kontroversi yang berlanjutan mengenai keputusan CAS, Guardiola menjawab:

“Sudah tentu, kami melakukannya selama empat tahun terakhir, kami menghormati lawan kami dan berusaha mengalahkan mereka. Kami rosak dan kami telah menunjukkan (tuduhan) itu tidak benar, sekarang orang harus gembira.

“Orang harus menerimanya kerana kita harus mengadu, yang lain tidak boleh mengatakan lebih banyak.”

Ucapan terima kasih kepada anda, Mr Guardiola, kerana membuat teguran yang bijaksana sebagai tanggapan terhadap kritikan orang yang bercemburu dan kurang bersopan, dan juga mengganggap mereka memang berkuasa dan mampu mempengaruhi segala di bidang bola sepak.