Liga Perdana Berita

Pep Guardiola namakan Liverpool, Man United dan Arsenal dan menuntut permintaan maaf UEFA

 

 

Guardiola telah menyasarkan Javier Tebas dan tidak melepaskan presiden La Liga kerana kata-kata antagonisnya mengenai tuduhan City FFP dijatuhkan.

 

Pengurus Manchester City Pep Guardiola bersungguh-sungguh menuntut permintaan maaf dari UEFA setelah larangan dua tahun pasukannya dari Liga Juara-Juara dibatalkan oleh Mahkamah Timbang Tara untuk Sukan (CAS) baru-baru ini.

 

City berasa lega apabila larangan mereka dari pertandingan utama Eropah akhirnya dibatalkan oleh Mahkamah Timbang Tara untuk Sukan pada hari Isnin pagi setelah mereka dibebaskan dari tuduhan mencabul peraturan FFP UEFA.

 

Dengan segera, pasukan Guardiola kini dapat bersaing di kejuaraan paling berprestij di Eropah tanpa sekatan.

 

Ketika disoal dalam sidang akhbarnya mengenai tuduhan yang dijatuhkan, bekas bos Barcelona itu tidak menahan perasaannya dan percaya bahawa pasukan gergasi bola sepak Inggeris seperti Manchester United, Liverpool dan Arsenal secara tradisinya “tidak selesa” dengan kehadiran pasukannya di bahagian atas Premier Liga.

 

“Kita harus meminta maaf kerana jika kita melakukan sesuatu yang salah, kita akan menerima keputusan dari UEFA kerana kita melakukan sesuatu yang salah,” katanya.

 

“Kami tidak mengharapkan Liverpool, Tottenham, Arsenal, Chelsea atau Wolves untuk mempertahankan kami tetapi kami berhak untuk mempertahankan diri apabila kami yakin apa yang telah kami lakukan adalah betul dan tiga hakim bebas mengatakan ini.

 

“Hari ini adalah hari yang baik, semalam adalah hari yang baik untuk bola sepak kerana kami bermain dengan peraturan yang sama seperti semua kelab di Eropah.

“Sekiranya kami melanggar FFP, kami akan dilarang tetapi kami harus mempertahankan diri kerana kami benar. Orang mengatakan bahawa kami menipu dan berbohong dan anggapan tidak bersalah tidak ada.

 

“Kelab ini mencuba sepanjang sejarah, di Maine Road atau tanpa pahlawan seperti Colin Bell atau Mike Summerbee, legenda yang kami ada, kami telah melakukan yang terbaik untuk melakukannya di atas padang.

 

“Saya tahu bahawa untuk kelab elit seperti Liverpool, United, Arsenal, tidak selesa kita berada di sini.

 

“Tetapi mereka harus memahami bahawa kita layak untuk bersama mereka dan memperjuangkan pencapaian yang telah mereka capai pada masa lalu. Kita layak menjadi lebih kuat dari tahun ke tahun. Terdapat orang-orang luar biasa dalam organisasi ini yang berusaha untuk menjadikan kita lebih baik.

 

“Kami tidak perlu meminta izin untuk berada di sana, kami pantas berada di sana. Apabila kami kalah, saya akan berjabat tangan dan mengucapkan tahniah kepada mereka tetapi sepanjang masa kami berjaya. Kawan-kawan, terimalah.

 

“Kami mahu berada di sini dan kami mencuba. Kadang-kadang kami menang, kadang-kadang tidak tetapi mereka harus memahaminya. Jangan berbisik dan pergi ke belakang, lakukan di atas padang.

 

“Orang tidak boleh lupa kita dirosakkan. Reputasi kita dirosakkan dengan tuduhan yang menunjukkan bahawa mereka tidak benar. Itulah sebabnya mereka harus gembira atau sekurang-kurangnya menerima kerana kita harus mengadu dan kita tidak seharusnya yang lain mengatakan lebih daripada ini.”

 

Walaupun pandangannya mungkin tidak dapat diterima, dan bahkan dianggap sangat tidak masuk akal dan provokatif bagi beberapa pihak, terutama yang berpusat pada eselon tertinggi Liga Perdana, kecenderungan Guardiola dapat dimengerti kerana telah lama terjadi bahawa tradisi yang sudah lama berada di kelab telah lama mencekam bola sepak Inggeris, dengan penuduhan mereka menggunakan pengaruh politik dan kawalan yang tidak wajar terhadap apa yang berlaku di belakang tabir untuk keuntungan mereka sendiri.

 

Walau bagaimana pun, tidak kira sama ada khabar angin yang dibisikkan lama itu benar atau sebaliknya, masih menjadi hak individu seperti Pep Guardiola dan yang lain untuk berani meluahkan fikiran mereka dalam era keterbukaan dan ketelusan ini.