Eropah Berita

Borussia Dortmund akan bermain permainan menunggu untuk mendapatkan ‘nilai penuh’ untuk Jadon Sancho

Sebelum wabak coronavirus menimbulkan bayangan gelap yang mengerikan di seluruh dunia, dijangkakan bahawa Jadon Sancho akan menjadi salah satu penggerak utama pada musim panas dengan hampir semua kelab besar di seluruh Eropah berminat dengan penyerang yang bergerak licin ini.

Yang diperlukan hanyalah satu sentuhan sardonik dan pertukaran pada skrip dan dalam sekelip mata keseluruhan senario berubah menjadi salah satu kegelisahan yang mendebarkan dengan kemungkinan tidak ada satu pun pasukan yang kini mampu secara realistis untuk menawarkan apa yang Borussia Dortmund mahukan sebelum melepaskan pegangan mereka di atas pemain berusia 21 tahun tanpa kompromi dengan bayaran yang akan diperintahkan oleh Sancho di pasaran.

Kepercayaan lazim wujud bahawa yuran dan upah dijangka turun sebanyak 50 peratus ketika jendela musim panas dibuka disebabkan oleh kesan buruk coronavirus yang menyebabkan penutupan bola sepak dan kekacauan ekonomi secara tidak sengaja.

Perubahan yang disebabkan oleh keadaan yang berubah-ubah itu menyebabkan BVB mengambil keputusan untuk menunggu sehingga pasaran perpindahan kembali stabil sebelum membiarkan pemain berusia 20 tahun itu pergi, menurut Telegraph.

Kontrak Sancho semasa tamat pada tahun 2022 dan oleh itu akan tinggal satu tahun lagi pada musim panas mendatang. Ini akan menjelaskan mengapa Borussia Dortmund tergesa-gesa untuk mempercepat pembebasannya tetapi sebaliknya sangat terdesak untuk melanjutkan kontraknya dengan kenaikan gaji yang besar dan digantung sebagai wortel yang menggoda.

Manchester United menerajui banyak harapan untuk mantan prospek Manchester City hingga beberapa minggu lalu. Namun, walaupun United yang selalunya stabil dari segi kewangan nampaknya telah keluar dari pengejaran, dan dengan Chelsea mungkin juga ditinggalkan tanpa alternatif selain berjimat-cermat di pasar juga, nampaknya Sancho kemungkinan besar harus tinggal di Jerman untuk sebentar lagi.