Liga Perdana Berita

Jurgen Klopp menegaskan bahawa ‘persaingan akan semakin sengit’ walaupun tanpa peminat di stadium

Bos Liverpool, Jurgen Klopp, selalu positif seperti biasa, menegaskan tontonan stadium yang kosong tidak akan mengurangkan intensiti mana-mana pasukan bila Liga Perdana Inggeris disambung semula pada bulan Jun dengan pemain-pemain terkemuka sudah kembali berlatih minggu ini setelah kelab-kelab tersebut memilih sebulat suara untuk berbuat demikian pada mesyuarat pemegang saham pada hari Isnin.

Liverpool mempunyai alasan untuk menginginkan kempen 2019-2020 berakhir kerana mereka hanya memerlukan dua kemenangan lagi untuk merebut gelaran Liga Perdana pertama.

Klopp mengakui bahawa menjauhkan peminat dari Anfield memang jauh dari yang sempurna tetapi berpendapat permulaan Bundesliga membuktikan bahawa persaingan dan kemahuan untuk menang tidak dikurangkan dengan ketiadaan penonton.

Bekas bos Borussia Dortmund berkata: “Pakej bola sepak yang sempurna adalah stadium Anfield yang penuh sesak, dua pasukan yang sangat bagus, pertarungan besar, gol super dan pada akhirnya Liverpool menang. Tetapi Anfield tidak akan dikemas untuk sementara waktu, jadi itu apa yang harus kita terima. Persaingan akan semakin sengit.

“Jadi ini bukan soal ‘Oh, Liverpool harus memenangi dua perlawanan’. Kami ingin bermain bola sepak sebaik mungkin, lebih baik daripada pasukan lain yang berjuang untuk Liga Juara-Juara, berjuang untuk terus berada di liga.”

Ditanya mengenai reaksi dia terhadap kelab yang diizinkan untuk berlatih lagi, Klopp berkata: “Saya berada di atas bulan. Ini akan menjadi sengit, bagi para pelatih terutamanya kerana banyak pemain dalam kumpulan kecil bermaksud banyak sesi, tetapi kami sudah cukup masa untuk berehat.”

Klopp dan pemainnya rasa gembira semalam apabila hanya enam keputusan positif disahkan dari 748 ujian coronavirus yang telah dilakukan menjelang fasa pertama yang penting dari kembali ke latihan.

Enam dari tiga kelab, dengan 19 daripada 20 kelab diuji dan keputusan masih belum diselesaikan dari Norwich, dengan mereka yang terlibat perlu mengasingkan diri selama tujuh hari.

Jumlah positif sesuai dengan apa yang diharapkan, dan dapat meredakan ketakutan pemain mengenai protokol jarak sosial ketika latihan, dengan sebilangan kelab kembali pada hari Isnin menjelang memulakan semula perlawanan yang telah beralih dari 12 Jun hingga 19 Jun, jika langkah seterusnya dapat dipersetujui.

Nisbahnya berjumlah 0.8 peratus di seluruh kumpulan ujian Liga Perdana, tetapi jika lebih tinggi, ini akan menimbulkan masalah untuk rancangan kembali ke latihan.