Kajian & Analisis Berita

United vs City: masih menarik?

Manchester Derby berada di sini, Ahad ini, di Old Trafford.

Derby ini mungkin kelihatan tidak bermakna bagi City, dengan Liverpool jauh di depan. Juga, untuk pertama kalinya dalam lebih dari satu dekad, tidak ada pasukan dalam pertarungan untuk gelaran yang masuk ke dalam permainan ini.

Tetapi persaingan tinggi untuk United, sebagai perlawanan yang tidak rata, mereka yang terdesak untuk tempat ke-4 masih sangat sibuk. Mereka perlu mendapat 24 mata maksimum yang mungkin tinggal 30 mata hanya untuk menyamai jumlah mata mereka dari musim lalu. Dan jika United menang, mereka akan melakukan Liga dua kali di City untuk kali pertama dalam satu musim sejak Sir Alex Ferguson melambaikan selamat tinggal. Tetapi Pep Guardiola yang elegan tidak pernah kalah di England pada Mac: dia telah memenangi 6 dan ditarik 2. Dan pasukan jauh telah memenangi 6 terakhir dari 7 derby Manchester.

United memasuki Teater of Dreams dengan beberapa momentum, telah kalah dalam sembilan perlawanan terakhir dalam semua pertandingan, memenangi 6 dan melukis 3. Sejak ketibaan Bruno Fernandes magnet, yang sepertinya mempunyai pekerjaan Ole Solskjaer yang terselindung, United berada pada prestasi terbaik mereka dalam lebih dari setahun, dan Paul Pogba, watak ribut itu, nampaknya ditakdirkan untuk keberangkatan yang sedikit akan meratap.

Selain itu ia boleh menjadi tajuk utama: terdapat pengawasan berat terhadap penjaga David De Gea. Semenjak permulaan musim lalu, tiada seorang pun pemain yang membuat kesilapan yang membawa kepada gol dalam Liga Perdana berbanding dengan tujuh pemain David de Gea yang boleh dipercayai. Kesilapannya terhadap Everton memecah hati peminat United.

Adakah lelaki yang menjadi pemain terbaik United selama bertahun-tahun selepas 2013, kini akhirnya kehilangan sentuhannya? Kesalahan rawak dalam lekapan yang selalu sengit ini mungkin merupakan dosa yang tidak dapat diandalkan dan kesilapan yang terlalu jauh.

Bandar tidak terlalu yakin. Guardiola berkata, “Dari apa yang saya lihat mereka mengikutinya (Ole Gunnar Solskjaer) sama sekali. Mereka semakin baik. Kini mungkin saat terbaik musim ini. ”

Sekiranya United kalah, mereka akan kehilangan empat perlawanan berturut-turut ke City dalam semua pertandingan untuk kali kedua dalam sejarah mereka. Bukan statistik Ole mahu mencakar. Guardiola telah memenangi kesemua tiga perlawanan Liga Perdana Inggerisnya di Old Trafford – pengurus tidak pernah melawat sana lagi.

Manchester Derby menjanjikan untuk menjadi feisty dan mulut.

City dijamin sambutan hangat dari Stretford End yang meriah apabila mereka membuat perjalanan singkat di seluruh bandar ke Old Trafford.