Malaysia Kolum

Perkara positif buat kem Harimau Malaya

Johor Darul Ta’zim (JDT) terus unggul di persada bola sepak tempatan dengan muncul juara Piala Malaysia 2019 setelah menumbangkan Kedah 3-0.

Skuad JDT yang diturunkan semalam didominasi pemain-pemain kebangsaan. Berdasarkan senarai nama diatas kertas, sejumlah tujuh pemain Harimau Malaya telah beraksi semalam.

Apa yang lebih mustahak ialah dua pemain barisan serangan Safawi Rasid dan Syafiq Ahmad yang mempersembahkan permainan cemerlang dengan masing-masing menyumbangkan satu gol. Dua pemain ini juga menjadi kunci buat JDT sepanjang kempen Piala Malaysia musim ini.

Jika Safawi Rasid memiliki kekuatan kaki kiri yang luar biasa, Syafiq Ahmad pula hadir dengan senjata rahsia melalui tandukan pelurunya. Tambahan pula, dengan kehadiran pemain tengah, Afiq Fazail yang mencuri tumpuan dengan hantaran kemas yang mampu memberi ancaman kepada pasukan lawan.

Kedua-dua pemain ini dilihat berada pada puncak prestasi dan perkara ini sedikit sebanyak akan membantu Tan Cheng Hoe untuk merangka serangan yang efektif buat skad kebangsaan.

Sebelum ini, Ketua Jurulatih Harimau Malaya, Tan Cheng Hoe telah menamakan 26 pemain untuk menyertai kem latihan pusat yang bermula awal November ini. 10 daripada 26 pemain yang dipanggil datangnya dari pasukan JDT.

Kelebihan yang ada adalah keserasian diantara mereka yang akan turut bersama beraksi dalam perlawanan penting Kelayakan Piala Dunia 2022 menentang Thailand dan Indonesia.