Berita Asian Cup

Bermain Di Halaman Sendiri Jadi Sumber Kekuatan Kami – Ali Salmeen

Pemain tengah, Emiriah Arab Bersatu (UAE), Ali Salmeen mendedahkan bahawa memenangi mahkota Asia di tanah kelahiran sendiri memberi motivasi sebelum menjelang perlawanan separuh akhir dengan Qatar, hari ini.

Di bawah bimbingan ketua jurulatih Alberto Zaccheroni, UAE dalam misi mengulang kejayaan tahun 1996.

“Kami sangat bersedia untuk permainan penting ini, dan tumpuan kami semata-mata pada perlawanan,” jelas pemain berusia 23 tahun.

“Kita perlu mengalahkan Qatar supaya kita dapat mencapai perlawanan akhir. Memang benar bahawa ia adalah permainan penting, bukan sahaja kerana ia adalah separuh akhir, tetapi juga kerana ia adalah di negara kita sendiri.

“Walaupun kami kehilangan khidmat Khalifa Mubarak dan Mohamed Gharib disebabkan kecederaan, kami akan melakukan yang terbaik untuk memastikan kami tidak merasa kehilangan mereka. Dengan yakin, kami akan melakukan segala yang kami dapat untuk mengalahkan Qatar dan layak ke final. ”

Beliau juga yakin, semangat dan sorakan penyokong akan memberi lebih motivasi buat mereka.

“Saya tidak fikir peminat kita perlu menangis kerana mereka bersama kami dari awal,” katanya.

“Mereka adalah kekuatan yang boleh memberi inspirasi kepada kami di padang. Pada perlawanan terakhir kami [menentang Australia] mereka datang dengan jumlah yang besar jadi saya berharap lebih banyak lagi akan menghadiri semifinal dengan Qatar. “