Berita Asian Cup

Queiroz Ambil Sikap Rendah Diri, Tidak Mahu Terbayang Dengan Gelaran Calon Juara

Biarpun Iran berjaya mencatat kemenangan 3-0 keatas China di Stadium Mohammed Bin Zayed semalam, pengendali mereka Carlos Queiroz tetap merendah diri dalam misi pasukan mereke memenangi Piala Asia 2019.

Dengan gol daripada Mehdi Taremi, Sardar Azmoun dan pemain gantian Karim Ansarifard, anak buah Queiroz dilihat dengan mudah menempah tempat ke separuh akhir kempen Piala Asia buat kali pertama sejak 2004.

Biarpun mencatat empat kemenangan dan mengekalkan rekod tanpa bolos sebanyak lima perlawanan, Queiroz lebih suka merendah diri biarpun bekas juara empat kali Piala Asia disebut-sebut sebagai calon juara.

“Kemenangan ke atas China adalah yang sangat penting bagi saya dan pemain saya,” kata bekas penolong jurulatih Manchester United itu.

“Impian kami selalu berada di tengah-tengah pasukan teratas dalam empat perlawanan terakhir, sesuatu yang kami lakukan sekarang dan saya sangat gembira.

“Bagaimanapun, hanya ada tiga pilihan untuk memenangi pertandingan ini dan mereka adalah Jepun, Republik Korea dan Australia. Bagi kami untuk diberi label kegemaran tidak betul, ia adalah tag yang tidak sesuai.” Katanya.

Beliau menambah bahawa pasukan kegemaran Asia, Jepun adalah calon juara dan mereka perlu bersedia bila menghadapi pasukan tersebut di peringkat separuh akhir.

“Di hadapan kami, kami hanya mempunyai satu lagi perlawanan. Sudah tentu, permainan ini telah menambah kepentingan dari segi semangat dan keseronokan, tetapi apabila wisel itu anda hanya perlu bermain.

“Ini adalah benar kerana sekarang kita tahu jerung besar akan datang untuk kita – kegemaran bola sepak Asia – Jepun dan Republik Korea akan datang untuk kita, jadi kita perlu melakukan lebih banyak lagi.”

Beliau juga mahu para pemainnya tetap dengan sikap rendah diri dan tidak mengambil mudah pada setiap perlawanan.

“Kita mesti sentiasa maju dengan sikap rendah hati yang sama dan berusaha untuk menjadi lebih baik setiap perlawanan,” katanya.

“Saya selalu mengatakan kepada pasukan saya bahawa selepas perlawanan baju Iran mesti berada di tempat yang lebih tinggi. Apa yang kami lakukan terhadap China tidak akan berfungsi [dalam perlawanan melawan Jepun], jadi kami perlu memastikan bahawa kami meningkatkan permainan selepas permainan. “