Malaysia Liga Super Malaysia

Ekslusif: Kiko Insa dedahkan sebab tinggalkan Liga Thai, mahu buktikan kemampuan di JDT

Pemain kacukan Malaysia-Sepanyol, Kiko Insa telah mendedahkan bahawa beliau membuat keputusan untuk meninggalkan Bangkok Glass selepas menerima tawaran daripada Tunku Ismail ibni Sultan Ibrahim untuk menyertai Johor Darul Ta’zim.

Pada awal tahun ini, bekas pemain Pahang itu menjadi satu-satunya pemain Malaysia yang beraksi di Thailand musim ini, selepas menandatangani kontrak satu tahun bersama Bangkok Glass.

Namun baru-baru ini, hanya empat bulan selepas berhijrah ke negara jiran tersebut, Kiko mengumumkan bahawa beliau akan kembali beraksi di Malaysia bersama skuad Johor Darul Ta’zim.

“Saya meninggalkan Bangkok Glass kerana menerima panggilan dan tawaran daripada Johor DT. Saya tidak akan menolak apa-apa tawaran yang diberikan oleh JDT atau TMJ, jadi saya cukup gembira untuk menyertai kelab ini dan saya mahu kekal di sini selama mungkin,” ujar Kiko kepada Football Tribe Malaysia.

Perpindahan ini bermakna Kiko Insa akan beraksi bersama abangnya, Natxo Insa, buat kali pertama dalam kariernya mereka. Natxo sering beroperasi di bahagian tengah JDT, di samping Safiq Rahim dan Hariss Harun, manakala Kiko pula dijangka akan diturunkan di bahagian pertahanan tengah.

“Saya cukup gembira untuk beraksi bersama abang saya. Itu suatu perkara yang menggembirakan keluarga kami. Tetapi, saya akan beraksi di bahagian pertahanan. Sepanjang karier saya, posisi pertahanan tengah merupakan posisi utama saya. Hanya Pahang yang meletakkan saya di bahagian tengah,” tambah Kiko.

Selain Kiko, Johor DT turut akan memperkasakan skuad mereka dengan kehadiran dua pemain import baru. Yang pertama adalah Harry Novillo, bekas pemain muda Olympique Lyon yang pernah mencipta nama bersama Melbourne City di pentas A-League.

Manakala seorang lagi penyerang yang akan dibawa masuk untuk menggantikan Luciano Figueroa adalah Jorge Santos Silva, pemain Brazil yang sebelum ini bermain untuk Al Batin FC di Arab Saudi.