Malaysia Piala FA Malaysia

KL vs Selangor Part 2: Derbi Lembah Klang jadi tumpuan Sabtu ini

Selepas sekian lama bercuti, aksi liga Malaysia kembali berlangsung minggu ini dengan saingan peringkat suku akhir Piala FA.

Satu perlawanan yang bakal menjadi tumpuan pastinya adalah Klang Valley Derby di antara Kuala Lumpur menentang Selangor. Dalam perlawanan pembukaan liga yang pertama dahulu, Selangor berjaya menewaskan City Boys 2-0 di Stadium Bolasepak Kuala Lumpur.

Sejak perlawanan pertama itu, banyak yang telah berlaku, tidak kira kepada Selangor atau Kuala Lumpur.

Selepas kemenangan itu, Selangor telah menunjukkan persembahan yang terumang ambing, terutamanya dalam saingan liga. Kemenangan menentang Kuala Lumpur diikuti dengan kemenangan 4-1 ke atas Melaka United. Selepas itu Selangor tewas dua perlawanan berturut kepada Terengganu (4-1) dan Pahang (3-1) sebelum menang 3-0 menentang MOF FC dalam saingan Piala FA. Selangor kemudian tewas lagi kepada Perak (3-0) yang menyebabkan ketua jurulatih P. Maniam direhatkan. Selangor bangkit di saingan pusingan ketiga Piala FA dengan menewaskan Terengganu 3-1 di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah.

Bagi Kuala Lumpur yang dikendalikan Fabio Magrao pula, sejak tewas kepada Red Giants, mereka boleh dikatakan Giant Killer. Mereka turut tewas dalam perlawanan seterusnya kepada Negeri Sembilan (2-0) sebelum bangkit menentang JDT di tempat sendiri dengan kemenangan 1-0. Kebangkitan itu terhenti sementara dengan kekalahan 1-0 kepada PKNP. Di saat Fabio mula menerima tekanan, City Boys bangkit bergaya dengan kemenangan 4-0 ke atas Kuching FA dalam saingan Piala FA dan kemenangan 4-3 ke atas Kedah dalam saingan liga. Mereka terus menunjukkan aksi hebat apabila menewaskan Melaka United menerusi penentuan sepakan penalti dalam aksi pusingan ketiga Piala FA.

Kehangatan pertembungan kali ini pasti berbeza. Jika dalam saingan liga, mungkin masih ada banyak perlawanan jika tewas, tapi ini aksi piala. Kekalahan bermaksud penyingkiran daripada saingan. Dengan Piala FA memberikan salah satu slot ke Asia,sewajarnya kedua-dua pasukan memberikan sepenuhnya bagi kejohanan ini.

Kedua-dua aksi suku akhir ini akan berlangsung di Stadium Bolasepak Kuala Lumpur, Cheras. Tetapi mungkin seperti pertemuan pertama mereka di awal musim lalu, ianya akan dipenuhi penyokong Selangor berbanding Kuala Lumpur jika tiada usaha dilakukan oleh pihak Persatuan Bolasepak Kuala Lumpur, KLFA untuk menarik lebih ramai penyokong.

Setelah sekian lama, akhirnya Klang Valley Derby muncul kembali dalam aksi Piala FA. Pastinya satu pertembungan yang dinanti dengan pemain-pemain seperti Evan Dimas, Ilham Udin,Rufino Segovia, Paulo Josue, Guilherme De Paula, Indra Putra dan Zaquan Adha akan cuba membantu pasukan masing-masing.

Kepada penyokong kedua-dua pasukan (terutamanya kepada penyokong KL), penuhkan stadium Sabtu ini. Tunjukkan kepada Malaysia derby sebenar dan terhebat dalam kancah bolasepak Malaysia!