Liga Perdana Berita

Klopp, Guardiola dan Solskjaer mengenai sasaran Man Utd, Jack Grealish

Walaupun kegagalan perpindahan dan kegilaan mereka dalam jendela perpindahan musim panas baru-baru ini, sesiapa pun boleh dimaafkan kerana menganggap bahawa mana-mana pemain bola sepak yang layak disebut sepertinya berada di radar Manchester United yang sibuk dengan kelab bertiup panas mengenai sasaran perpindahan mereka dan akhirnya hanya mendarat Donny van de Beek dari Ajax.

United dikaitkan dengan gerakan untuk Jack Grealish sepanjang musim lalu di tengah penampilannya yang bagus dalam membantu Villa kekal di Liga Perdana. Tetapi jendela perpindahan musim panas datang dengan cepat dan pergi pun begitu cepat dengan Grealish masih di Villa Park, sementara pemerolehan tunggal United adalah pemain tengah Ajax, Donny van de Beek.

Tetapi sementara pemain Belanda, Van de Beek, duduk menunggu di bangku simpanan, belum membuat permulaan Liga Perdana di bawah pengurus Ole Gunnar Solskjaer, Grealish terus mengagumkan di mana dia meninggalkan musim lalu dengan prestasi yang menakjubkan.

Pemain berusia 25 tahun itu telah menjaringkan lima gol dan mencipta lima lagi dalam lapan perlawanannya setakat ini – tujuh daripadanya berada di Liga Perdana.

Grealish adalah pemain terbaik dalam kemenangan England 3-0 ke atas Wales – yang pasti menimbulkan persoalan jelas mengapa ini merupakan satu-satunya permulaan antarabangsanya setakat ini – dan juga dalam kemenangan 3-0 Villa menggalahkan Arsenal hujung minggu lalu.

Manchester Evening News melaporkan bahawa Jack Grealish kian kembali ke radar perpindahan Manchester United setelah permulaan musim yang menakjubkan untuk kapten Aston Villa, dengan Old Trafford dijangka akan memperbaharui minat mereka terhadap bintang hebat ini ketika jendela perpindahan dibuka kembali. Jadi apa lagi yang baru?

Sekiranya pemain tengah yang cemerlang mengekalkan penampilannya sekarang, dan tidak ada sebab mengapa dia tidak seharusnya, bukan hanya Old Trafford sahaja yang akan mengejarnya.

Inilah yang dikatakan oleh pengurus utama Liga Perdana mengenai bintang Aston Villa yang langkah pantas dan gerakan merkurianya telah meninggalkan banyak pengurus, pemain dan pakar dengan mulut terbuka walaupun awal ini dalam kempen baru untuk kelab dan negara.

Brendan Rodgers: “Dia punya otak yang sebenarnya untuk bola sepak. Ketika dia membawa bola, kesadarannya tentang ruangnya benar-benar menunjukkan bakat dia.

“Dia memahami di mana ruang, dia banyak ditangani, dia bertahan di bola sedikit lebih lama daripada orang lain dan melakukan pelanggaran, tetapi juga menarik orang keluar dari posisi. Berat hantarannya luar biasa.”

Ole Gunnar Solskjaer: “Pada perlawanan terakhir, mereka menimbulkan beberapa masalah kepada kami, baik Grealish dari kiri dan [Anwar] El Ghazi di sebelah kanan. [Grealish] menjaringkan gol hebat.

“Ada banyak yang diperkatakan tentangnya, dan kita harus memperhatikannya. Sama ada dia berada di sebelah kiri, tengah atau kanan, dia menarik pemain kepadanya.”

Pep Guardiola: “Dia luar biasa. Pemain teratas. Dia pemain berbakat yang selalu mencipta sesuatu. Grealish adalah pemain yang luar biasa. Salah satu yang terbaik di liga.”

Jurgen Klopp: “Betapa pemain bola. Membawa Jack Grealish dalam kedudukan terbaiknya, mungkin, kita harus mempersiapkan diri untuk pelbagai perkara.”

Paul Merson: “Pemain itu tidak nyata. Dia adalah satu-satunya pemain yang saya gemar menonton permainan. Saya rasa dia adalah pemain Inggeris paling berbakat yang kita ada. Dia adalah yang paling dekat dengan Paul Gascoigne yang kita miliki.”

Jangan terkejut apabila melihat pemain itu mendarat di salah satu pasukan teratas ini dalam masa terdekat.