Liga Perdana Berita

Bintang hebat Tottenham, Son tidak menganggap dirinya salah satu pemain teratas Liga

Penyerang Korea Selatan, Heung-Min Son, yang saat ini bertugas internasional dengan negaranya, merasa rendah hati dengan kemampuannya bermain bola sepak walaupun ada persembahan yang luar biasa akhir-akhir ini dalam kerjasama dinamiknya dengan kapten England, Harry Kane.

Setelah memainkan peranan menggembirakan bersama Kane dalam membantu Spurs memulai permulaan yang luar biasa pada musim baru, bintang Tottenham itu sama sekali tidak menganggap dirinya sebagai salah satu pemain terbaik di Liga Perdana walaupun dia bermain dengan prestasi cemerlang yang mengagumkan sejak beberapa musim kebelakangan ini.

Son telah hebat pada awal kempen 2020-21, dengan lapan gol dijaringkan dalam sebilangan permainan liga dan 10 serangan dalam 13 perlawanan di semua pertandingan. Namun walaupun kemampuannya menjaringkan gol, keterampilan bermain bola dan kecepatan yang ketara telah membuktikannya sebagai salah satu penyerang Liga Perdana yang paling ditakuti, Son sendiri mengaku tidak pernah menganggap dirinya setaraf dengan Mohamed Salah, Kevin De Bruyne atau bintang yang lain penerbangan utama.

Dalam wawancara di saluran YouTube Persatuan Bola Sepak Korea (KFA), kerendahan hati Son bersinar ketika dia berkata:

“Saya tidak pernah menyangka saya adalah antara pemain terbaik di Liga Perdana. Sejujurnya, saya tidak pernah berfikir bahawa untuk sekejap.

“Saya selalu berusaha melakukan yang terbaik untuk Tottenham dan dalam pasukan kebangsaan dan berusaha menunjukkan semua kebolehan saya. Rasanya berbeza untuk bermain untuk pasukan kebangsaan dan untuk Spurs. Kami akan membuat persiapan yang baik sehingga kami dapat bermain begitu juga kami boleh untuk peminat.”

Saat ini dengan pasukan kebangsaan Korea Selatan untuk perlawanan persahabatan melawan Mexico dan Qatar, Son bertujuan untuk membawa form kelabnya ke pentas antarabangsa dan akan berusaha untuk menghubungkan dengan orang-orang seperti Hwang Hee-chan dari RB Leipzig dan Hwang Ui-jo dari Bordeaux.

Son juga bercakap mengenai rakan sepasukan antarabangsa, serta hubungannya dengan rakan sepasukan kelab dan rakan penyerangnya Harry Kane.

Dia berkata: “Kane dan saya telah bermain bersama sejak sekian lama. Adalah biasa untuk berusaha mengembangkan [perkongsian] setiap saat. Dia lebih muda dari saya, tetapi dia selalu rajin bermain.

“Hee-chan dan Ui-jo juga bekerja keras. Kami sudah lama mengenali satu sama lain, dan kami tahu apa yang kami mahukan. Hee-chan dan Uijo mengalami kesukaran dengan pasukan [kelab] mereka hari ini, tetapi Saya bernasib baik dengan pasukan saya.

“Saya harap Hee-chan dan Ui-jo akan meningkatkan prestasi mereka dengan pasukan kebangsaan. Saya rasa ini juga peranan saya untuk membantu mereka kembali ke pasukan mereka dengan cara yang lebih baik.”