Malaysia Berita

Pahang berjaya pikat bekas pemain Melbourne City FC

Pahang telah berjaya menandatangani bekas bintang LionsXII dan Melbourne City FC, Safuwan Baharuddin untuk kempen Liga Super 2018.

Berita ini disahkan oleh Safuwan melalui Instagram petang tadi, di mana dia memuat naik gambar bersama Presiden Pahang FA, Tengku Abdul Rahman, ketua jurulatih pasukan Tok Gajah, Dollah Salleh dan juga bekas penyerang kebangsaan, Norshahrul Idlan Talaha, yang turut dijangka akan menyertai Pahang.

Safuwan memulakan kariernya bersama pasukan Young Lions FC pada tahun 2009, namun namanya mula tersebar apabila beliau diterapkan ke dalam skuad LionsXII yang menyertai Liga Super Malaysia pada tahun 2009.

Pemain Singapura itu berjaya memikat hati ramai dengan persembahan yang cukup bagus bersama LionsXII, sebelum diberi tawaran untuk menyertai Melbourne City FC pada tahun 2015.

Bersama pasukan A-League itu, Safuwan berjaya membuat enam penampilan dan menjaringkan dua gol, sebelum dia mengalami kecederaan dan dihantar pulang ke Singapura.

Safuwan menyertai PDRM FC untuk musim 2016, sebelum kontraknya dilanjutkan untuk musim 2017. Dia turut dijadikan kapten pasukan sepanjang tahun ini.