Luar Negara Berita

Lagenda Chelsea Frank Lampard dedahkan pendapat tentang VAR, Sir Alex dan Jose Mourinho

Oleh Daisuke Kikuchi (Football Tribe Japan)

Frank Lampard. Nama yang sudah pasti dikenali oleh setiap peminat Chelsea di luar sana.

Sepanjang 13 tahun bersama Chelsea, Lampard berjaya membuat 632 penampilan, menjaringkan 209 gol dan mendapatkan 150 ‘assists’. Pemain ‘MVP’ untuk musim Liga Perdana Inggeris 2005 itu turut berjaya membantu Chelsea meraih 11 kejuaraan, termasuk Liga Juara-Juara Eropah pada tahun 2011-2012.

Lawatan Lampard ke Jepun hanya diumumkan pada 2 November lalu dan berita itu sememangnya tersebar dengan cukup pantas di kalangan penyokong Chelsea di seluruh negara. “Penyokong Jepun memang gila! Saya terkejut melihat jumlah penyokong yang ada di lapangan terbang apabila saya tiba,” Lampard berkata dalam suatu sesi bertemu penyokong yang diadakan di Kedutaan Britain.

Lawatan Lampard bermula dengan klinik bola sepak untuk kanak-kanak. Beliau mengajar teknik-teknik yang penting kepada sejumlah pemain muda daripada kelab-kelab di sekitar Tokyo. Walaupun berusia 39 tahun, Lampard masih nampak cukup selesa apabila bola berada di kakinya. Selepas itu, Lampard turut bertemu dengan kakitangan media untuk menjawab soalan-soalan yang gempar.

Kredit Foto: Akira Polenghi (Football Tribe Japan)

Antara topik yang paling menarik adalah penggunaan video bantuan pengadil (VAR) dalam liga-liga terbesar di Eropah. Jika anda masih ingat, Lampard merupakan sebahagian daripada skuad England yang tewas di tangan Germany dalam pusingan ‘Round of 16’ Piala Dunia 2010. Pada minit ke-39, apabila Germany masih 2-1 di hadapan, Lampard membuat cubaan jarak jauh yang terkena tiang sebelum melepasi garisan gol. Namun, pengadil perlawanan tidak memberikan gol tersebut dan Germany berjaya menjaringkan dua lagi gol selepas itu untuk meraih kemenangan 4-1.

“Saya rasa ianya penting untuk kita mencuba teknologi baru. Ramai orang mempunyai pendapat berbeza apabila kita berbincang tentang sesuatu keputusan yang dibuat oleh pengadil. Namun teknologi boleh membantu menjelaskan keputusan tersebut,” ujar Lampard, apabila ditanya tentang VAR.

“Selepas sesi bertemu dengan media, Lampard mengambil gambar bersama pemain muda yang menyertai klinik bolasepak pada pagi itu, sebelum bertemu dengan Paul Madden, Duta Britain ke Jepun, untuk sesi temu bual yang cukup menakjubkan.

Apabila ditanya tentang pengurus yang membuat impak yang terbesar dalam kariernya, Lampard dengan cukup pantas memilih untuk menyebut nama Jose Mourinho. “Di atas padang, dan juga dari aspek mental, Mourinho membantu saya lompat ke tahap yang lebih tinggi. Boleh kata bahawa Mourinho mengubah karier saya secara keseluruhan.”

Kredit Foto: Chelsea FC

Lampard turut memilih Sir Alex Ferguson sebagai pengurus lain yang dia kagumi. “Sir Alex merupakan jurulatih yang mempunyai kaedah yang keras dan dia selalu bersemangat di padang latihan. Saya pernah membaca bukunya dan saya juga pernah mendengar ceramahnya.”

Lampard turut ditanya tentang kualiti yang diperlukan dalam seorang kapten. Dan respon beliau adalah: “Perkara pertama adalah personaliti yang kuat. Mereka harus mampu memberi inspirasi kepada seluruh pasukan sebagai seorang kapten. Selain itu, mereka juga harus rendah diri. Seorang kapten tidak boleh mempunyai ego yang besar,” kata Lampard.

Soalan terakhir yang diberikan kepada Lampard datang daripada peminat di Facebook. Lampard merupakan antara pemain yang mempunyai rekod yang amat baik dalam sepakan penalti dan bekas pemain Chelsea itu mendedahkan rahsianya.

“Memang anda perlu berlatih mengambil sepakan penalti. Namun, saya juga membuat keputusan tentang arah sepakan saya pada pagi hari perlawanan dan saya tidak akan mengubah fikiran. Jika anda mengubah fikiran, anda mungkin membuat kesilapan apabila disuruh mengambil sepakan penalti,” tambah Lampard.