Luar Negara

“Chanatip bermain lebih baik daripada saya ketika di Jepun,” – Le Cong Vinh

Bekas pemain Vietnam, Le Cong Vinh memuji aksi bintang Thailand, Chanathip Songkrasin, yang membuat penampilan sulung dengan kelab J-League, Consadole Sapporo.

Cong Vinh berada di Thailand menonton perlawanan Liga 1 Thailand diantara Chonburi FC menentang Suphanburi. Pada hari yang sama, Chanathip membuat debut liga mengagumkan untuk Consadole dalam kemenangan 2-0 ke atas Urawa Reds.
Di Thailand, Vinh meluangkan masa bersama FourFourTwo Thailand dan mempunyai beberapa komen mengenai pemain tengah Thailand, yang digelar sebagai “Messi Jay”.
“Saya rasa dia akan bermain dengan baik dalam Liga Jepun kerana dia masih muda. Dia sangat kuat. Tidak syak lagi dia akan melakukannya dengan baik di Consadole,” kata bekas penyerang Vietnam tersebut.
“Di samping itu, kemahirannya sangat baik. Saya telah bercakap dengannya berkali-kali, dia cukup baik. Nasib baik, dia telah bermain dalam pasukan yang baik. Pengerusi Consadole Yoshikazu Nonomura adalah seorang lelaki yang baik. Sudah tentu, semua pemain sangat ramah. Malah orang-orang di Sapporo juga ramah. “
SAPPORO, JAPAN – JULY 29: Chanathip Songkrasin of Consadole Sappporo controls the ball under pressure of Urawa Red Diamonds defense during the J.League J1 match between Consadole Sapporo and Urawa Red Diamonds at Sapporo Dome on July 29, 2017 in Sapporo, Hokkaido, Japan. (Photo by Ikko Asano/Gigadesign – JL/Getty Images for DAZN)

Vinh menyatakan kepercayaannya kepada Chanatip kerana mempunyai masa depan yang cerah dalam Liga Jepun dan berpendapat bahawa Thailand akan mempunyai peluang untuk memperbaiki persekitaran bola sepak yang sangat layak seperti Jepun.”

Jika anda bertanya kepada saya jika dia bermain lebih baik daripada saya, saya fikir dia bermain lebih baik daripada saya. Kerana dia masih muda. Saya percaya dia akan menjaringkan banyak gol dan membantu pasukan bertahan dalam liga utama musim ini, “kata Cong Vinh.

“Apa yang dia perlukan sekarang ialah masa. Sudah tentu, ia tidak mudah baginya. Tetapi saya fikir dia akan maju.”

Vinh menyertai Consadole Liga-J2 pada Julai 2013 atas tawaran pinjaman dari kelabnya, Song Lam Nghe An. Dia sepatutnya berada dalam kelab yang berpangkalan di Hokkaido itu selama lima bulan, namun dia memutuskan untuk kembali ke Vietnam sebulan lebih awal daripada apa yang diharapkan.

Selama empat bulan tinggal di Jepun, dia berjaya menjaringkan dua gol dalam 9 penampilan untuk kelab itu.

Sumber: Akhbar Tien Phong