Luar Negara

Pemain muda dari Singapore ikat kontrak sertai pasukan Fulham FC

Pemain muda dari Singapore, Ben Davis yang berusia 16 tahun telah menandatangani kontrak biasiswa selama 2 tahun dengan akademi kelab Fulham FC.

Jurucakap Fulham FC berkata: “Fulham FC baru-baru ini mengumumkan kedatangan pemain muda, Ben Davis sebagai seorang pelajar tahun pertama dengan Akademi Fulham.”

Bekas pelajar Sekolah Sukan Singapura itu ialah seorang pemain dari Singapura yang pertama menandatangani kontrak dengan kelab Inggeris sejak pemain skuad kebangsaan Singapore, Daniel Bennett bermain untuk pasukan liga divisyen ketiga, Wrexham pada tahun 2003.

Fulham kini bermain di Sky Bet Championship, liga divisyen kedua dalam struktur liga bola sepak Inggeris.

Akademi Fulham dinilaikan sebagai salah satu daripada 24 akademi yang berada dalam kategori Satu di England, dan bersaing dalam Liga Perdana U-18 Liga Selatan, bersama dengan kelab lain London seperti Chelsea, Arsenal, Tottenham Hotspur dan West Ham.

 

Bapa Ben, Harvey, yang mengendalikan JSSL Soccer School di Singapura, berkata: “Sebagai seorang bapa, saya amat berbangga dengan anak saya, dia kini menjadi pemain bola sepak Singapura yang pertama yang mempunyai peluang untuk bermain di peringkat tertinggi di England.

“Fulham FC mempunyai salah satu akademi terbaik di England dan pemain mereka terus mewakili kelab Inggeris.”

“Kami bangga ada kemungkinan Singapura dapat melihat pemain pertamanya dalam liga perdana Inggeris satu hari nanti.” katanya.

sumber: tnp