Malaysia Asian Cup

Nelo mulakan misi mencari pemain skuad kebangsaan dengan menonton Liga Malaysia

Jurulatih Malaysia, Nelo Vingada akan memulakan usahanya untuk mengenal pasti bakat terbaik negara pada hujung minggu ini, menjelang perlawanan kelayakan Piala AFC Asia 2019 menentang Hong Kong pada 5 September depan.

Ketua jurulatih skuad kebangsaan yang baru dilantik itu membuat permulaan buruk apabila melihat pasukannya kalah di tempat sendiri, 2-1 kepada Lubnan dalam perlawanan pembukaan Kelayakan Piala Asia 2019 pada 13 Jun.

Tetapi dia hanya mula bekerja tiga minggu sebelum kekalahan itu, kebanyakannya bergantung pada pilihan pemain daripada Tan Cheng Hoe untuk perlawanan itu.

Memandangkan Liga Super kembali bersambung pada hari Sabtu ini, Vingada akan mempunyai banyak peluang yang lebih baik untuk mengintai pemain baru untuk panggilan ke skuad kebangsaan.

“Terdapat banyak perlawanan sehingga 9 Ogos yang akan kita tonton dan mencari pemain yang berbakat untuk diserap dalam skuad Malaysia,” kata Vingada kepada New Straits Times.

“Kami akan cuba mencari pemain yang boleh kami bawa dan menunjukkan prestasi baik”

Vingada juga akan mempertimbangkan beberapa pemain skuad Malaysia U22, yang akan menyertai Sukan Asia Tenggara (SEA) pada bulan Ogos di Kuala Lumpur.

“Saya mengikuti pasukan U22 di Johor dan Melaka minggu lepas dan saya dapat melihat empat atau lima pemain muda dengan bakat besar untuk masa hadapan, tetapi mereka perlu bermain di Sukan SEA yang mana ia begitu penting untuk Malaysia.

“Tetapi saya akan meneliti prestasi mereka dalam liga, dan saya yakin pada bulan Ogos apabila liga berhenti, saya akan mempunyai barisan yang lebih baik untuk membawa pilihan yang bagus untuk menentang Hong Kong yang wajib menang.”

Bekas pengurus Arab Saudi itu berada dalam misi untuk membawa Malaysia layak ke Emiriyah Arab Bersatu di mana kejohanan Piala Asia 2019 akan diadakan.

Tidak layak ke Piala Asia dianggap sebagai “gagal”.

Dengan kejohanan Piala Malaysia juga akan bermula pada 4 Julai ini, Vingada dan pasukan bimbingannya perlu sentiasa berjaga-jaga untuk mengesan perlawanan yang kini akan menjadi padat dan sengit.

Tetapi Vingada mengakui bahawa dia mempunyai pengetahuan yang lebih baik mengenai Malaysia sejak tiba pada 23 Mei.

“Saya masih belajar, tetapi hari ini saya tahu lebih banyak mengenai negara ini dan bola sepaknya sejak sebulan yang lalu.

Ia merupakan tugasan Asia Tenggara yang pertama untuk pemain berusia 64 tahun, yang pernah bekerja bersama bekas penolong Manchester United, Carlos Queiroz untuk skuad kebangsaan Portugal dan Iran.