Luar Negara

“Messi Iran” jadi buruan kelab Liverpool, Sunderland, Lazio dan Celtic

Penyerang antarabangsa Iran, Sardar Azmoun kini berada dalam radar pasukan dari Itali iaitu Lazio.

Menurut Sky Sports Italia, kelab Series A itu mahu Azmoun sebagai pengganti Fabio Borini, yang akan menyertai AC Milan pada musim panas ini.

Penyerang berusia 22 tahun itu memulakan kerjaya seniornya di Rusia sejak 2013 untuk Rubin Kazan. Selepas menghabiskan dua musim bersama kelab FC Rostov selama 2 musim, beliau kembali ke Rubin Kazan dengan kontrak sehingga Jun 2018.

Musim ini, Azmoun menjaringkan 12 gol dengan tiga assist dalam 41 perlawanan kompetitif untuk Rostov. Gaya permainannya yang penting telah menarik minat pencari bakat dari Liverpool, Celtic, dan Sunderland.

Celtic mahukan Azmoun jika Moussa Dembele tidak sambung kontrak 

Azmoun telah menarik perhatian Brendan Rodgers ketika dia menjadi bos Liverpool, dan menarik minat kelab dari seluruh Eropah.

Azmoun menjaringkan 12 gol musim lalu, termasuk gol menentang Bayern Munich dan Atletico Madrid dalam Liga Juara-Juara.

Beliau yang disebut sebagai ‘Iranian Ibrahimovic’, masih mempunyai satu tahun lagi dalam kontraknya dan juga turut dijejaki oleh Everton, Villarreal, Lazio dan beberapa pasukan Rusia.

Tetapi Azmoun baru-baru ini memberi kenyataan tidak akan pergi ke mana-mana kecuali dia dijaminkan dalam kesebelasan utama selepas menolak tawaran dari Liverpool pada Januari.

Azmoun berkata: “Saya tidak merasakan masa untuk pergi itu betul. Saya akhirnya akan bermain beberapa perlawanan untuk Liverpool, dan kemudian menghabiskan banyak masa di bangku simpanan.”

“Saya mahu pergi ke sebuah kelab besar dan berkembang sebagai pemain, tetapi saya perlu serius untuk memilih masa yang tepat untuk pergi.

“Saya yakin saya akan berpindah ke kelab utama Eropah pada masa akan datang.”

Penyerang Iran itu mempunyai 16 gol daripada 24 caps dan merupakan tonggak utama untuk pasukan kebangsaan Iran, yang bermaksud dia seharusnya tidak mempunyai masalah permit kerja.

Rodgers terdesak untuk memastikan Dembele dan Celts tidak mungkin membenarkan penjualan pemain sebelum kelayakan Liga Juara-Juara. Marseille, PSG, Liverpool dan Manchester United dijangka akan membuat bidaan untuk mendapatkan pemain itu.

Tetapi AC Milan mempunyai minat yang kuat, dan wang tidak menjadi masalah setelah mereka diambil alih oleh pemilik dari China yang kaya.

Sementara itu, Celtic dijangka meningkatkan usaha mereka untuk mendarat sayap Aberdeen, Jonny Hayes minggu ini.

sumber: the sun