Malaysia

6 Sebab Mengapa TMJ Perlu Menerajui FAM

johorapr24

Pada pemilihan penggal 2014-2018, TMJ tewas dalam jangkaan kerana TMJ pada ketika itu masih belum terbukti. Beliau hanya seorang presiden pasukan Johor FA yang gagal membawa promosi divisyen kepada pasukannya.

Masih lagi “seekor ikan kecil dalam kolam”, tetapi segala-galanya berubah dengan cukup pantas.

Penstrukturan semula, penjenamaan, pembangunan infrasruktur, penambahbaikan sistem, dan banyak lagi telah membawa perubahan yang cukup drastik kepada JDT dan menaikkan reputasi TMJ ketahap yang terbaik.

Sekarang TMJ sudah bertukar kepada “seekor ikan besar dalam kolam yang kecil”. Tiada apa lagi yang perlu dibuktikan. Dan ia boleh jadi gergasi dalam Liga gred D seperti tiada apa yang sangat boleh dibanggakan Celtic dan Glasgow walaupun menjuarai UCL dalam Liga gred rendah.

Dominan dalam Liga gred rendah bakal membuatkan liga hilang kompetitif. Bukan salah JDT, tetapi pasukan lain harus mencabar untuk meningkatkan liga yang kompetitif. Tidaklah terlalu seronok setiap tahun hanya Celtic sentiasa menang segala galanya saban tahun.

6 Sebab Mengapa TMJ Perlu Menerajui FAM.

1) Kenyataannya berkaitan mutu pasukan, pengadilan, tahap liga, tahap pengurusan, pembangunan dan sebagainya tidak lagi dilabelkan sebagai bias dan berpihak kerana kapasiti itu. Berbeza apabila hanya sebagai pemilik pasukan ada kesalahan moral apabila mengkritik pasukan bukan miliknya.

 

2)FAM tidak pernah tumbang dengan kritikan, dan TMJ berjaya lakukan. Tetapi what’s next?  Akan tampil seorang lagi dan ditumbangkan olehnya sekali lagi.

 

3)Platform FAM jauh lebih besar dari pasukan kelab. Ya, dunia boleh bangga jika kelab berjaya, moden dan tersusun. Tahap tertinggi mungkin boleh bermain di “World Club Cup”. Pertandingan yang mana kelab-kelab eropah tidak berapa pandang. Platform FAM boleh membawa sehingga ke pentas piala dunia. Jika menang piala dunia, sudah pasti dunia terpaksa pandang.

 

4)FAM menyediakan platform untuk merubah seluruh langskap bola sepak. Perjuangan bersendirian untuk meningkatkan gred liga hampir mustahil kerana melibatkan pasukan kebangsaan. Ia cuma berbalik kepada cerita Celtic, liga Scotland dan Fa Scotland. Dengan menggunakan platform FAM ia 100 kali lebih mudah kerana boleh “mengajar” 50 pasukan berfungsi dengan betul. Bukan lagi dengan hanya 1 pasukan.

 

5)Bagaimana betul pun TMJ, dengan hanya kapasiti pemilik 1 pasukan, tidak semua kenyataannya dipersetujui. Bukan semua penyokong Johor akan setuju jika presiden pasukan Felda United mengkritik secara langsung berkaitan Johor. Begitu juga sebaliknya. Ini masalah kapasiti. Platform FAM ada kemampuan meneutralkan kritikan yang spesifik.

 

6)Raja Zainuddin, Basri Akil, Wan Mokhtar dan Annuar Musa, 4 nama pernah mencetuskan fenomena gagal secara total di FAM selepas cemerlang di negeri/kelab. Mereka cuma diletakkan paling tinggi pun hanya sebagai Timbalan Presiden dimana itu bukan posisi yang sesuai untuk merubah FAM dan bola sepak malaysia secara total.

tan-sri-dato-hj-yunos-stadium

Sekarang TMJ adalah yang kelima mencipta fenomena, malahan lebih besar dari 4 nama diatas. Sama ada beliau mampu merubah lanskap bolasepak Malaysia secara menyeluruh kita masih belum tahu tetapi berdasarkan apa yang telah dilakukan di JDT, beliau merupakan calon tunggal untuk posisi itu.

Liga yang kompetitif seperti Jepun atau sekurang kurangnya Thailand, pengadilan bermutu tinggi, skuad kebangsaan yang mampu ke pentas piala Asia pada setiap edisi, ke peringkat pusingan akhir kelayakkan piala dunia setiap edisi, penswastaan liga dengan sempurna, pemain-pemain tempatan yang mampu dieksport dan sebagainya seperti impian setiap peminat bola sepak malaysia tidak kira di Sabah, Perlis, Johor atau Kelantan malahan semua negeri dalam Malaysia. Atau hanya mahu melihat satu pasukan yang mendominasi keseluruhan pertandingan domestik dan layak ke ACL saban tahun dalam gred liga rendah dan skuad kebangsaan setaraf Maldives?

Kolam itu sudah kelihatan kecil kerana ikan itu sudah terlalu besar. Jika diistilahkan “jaguh kampung” bukan salah ikan, tetapi kolam itu terlalu kecil untuknya. Bukan salah TMJ dan pasukannya tetapi salah lanskap bolasepak Malaysia yang terlalu kecil.

Persoalan paling penting adalah siapa yang harus pergi untuk membetulkannya?