Liga Perdana Berita

Penting untuk ‘Manchester City mempunyai fokus laser,’ kata Pep Guardiola

Pep Guardiola menegaskan Manchester City tidak boleh membenarkan keputusan pasukan lain dalam perebutan kejuaraan Liga Perdana mengalih perhatian mereka ketika mereka bersedia untuk menyambut kedatangan Chelsea yang “luar biasa” di Etihad pada hari Sabtu.

Ketika ini di tempat kedua dalam carta, City berada di kedudukan yang sama dengan Arsenal dan dua di belakang pendahulu Liverpool, dengan satu perlawanan dalam tangan pada kedua-duanya, ketika pasukannya terus mengejar kejuaraan liga utama Inggeris yang keempat berturut-turut dan mungkin sekali lagi treble. Cityzens telah mengamuk panas, memenangi 11 perlawanan terakhir mereka dalam semua pertandingan.

“Apabila anda tiba pada lapan hingga 10 perlawanan terakhir, kami akan melihat berapa banyak pasukan akan terlibat (dalam perlumbaan kejuaraan),” kata pengurus City itu pada Jumaat.

“Saya rasa ketiga-tiga ini akan berada di sana tetapi jarak antara keempat (Tottenham) dan kelima (Aston Villa) juga sangat kecil.

“Tidak kira jika ada dua, tiga atau empat asalkan kami memenangi perlawanan kami. Menangi perlawanan kami dan lakukan tugas kami — selebihnya tidak penting.”

Chelsea kekal di carta tengah walaupun prestasi mereka tidak menentu musim ini dan Guardiola akan menjadi orang terakhir yang membenarkan pasukannya mengambil mudah anak buah Mauricio Pochettino.

“Ia adalah pasukan yang luar biasa di semua jabatan, (ia) antara perlawanan paling sukar yang kami hadapi sehingga akhir musim ini,” katanya. Mereka telah bermain dengan sangat baik dalam perlawanan terakhir. Mereka mempunyai segala-galanya – keamatan dan kualiti.

“Kebanyakan pasukan ditentukan oleh jika mereka tidak kehilangan bola dan sukar untuk mencari pemain yang kehilangan bola. Mereka adalah pasukan yang sangat bagus. Ia adalah satu perlawanan yang sukar esok.”

Lulusan akademi City berusia 21 tahun, Cole Palmer, akan kembali ke Stadium Etihad buat kali pertama sejak dia menyertai Chelsea dengan bayaran 40 juta pound pada September. Bekas penyerang City yang berprestasi tinggi itu telah mempamerkan prestasi cemerlang untuk The Blues musim ini.

“Sudah tentu (kami gembira untuknya),” kata Guardiola. “Dia seorang budak yang cantik dan dia membantu kami mencapai apa yang kami capai.

“Kami tidak mempunyai sebarang keraguan tentang kualitinya. Cara dia bermain, dia adalah pemain bintang. Dia sudah menjadi pemain yang luar biasa. Dia bergerak untuk mendapatkan minit yang dia ada. Ia hanya menunggu masa dan dia telah menunjukkan kualitinya.”