Liga Perdana Berita

Pep Guardiola berkata murid bintangnya ditakdirkan untuk menjadi pemimpin di Manchester City

Pengurus Manchester City, Pep Guardiola percaya ia hanya menunggu masa sebelum murid bintangnya Phil Foden akan mengambil alih kepimpinan di Manchester City.

Musim semasa telah menyaksikan permainan Foden yang berkembang pesat semakin matang secara berterusan, dengan dia tidak mengambil alih peranan yang lebih besar dalam pasukan Guardiola. Dia bukan secara tiba-tiba menjadi tokoh penting dalam kemenangan 3-1 City ke atas Brentford dengan hatriknya mengesahkan tiga mata penting untuk Cityzens.

Foden telah belajar daripada beberapa pendahulu terbaik dalam permainan sejak memecah masuk ke dalam XI pertama Manchester City, setelah diberi peluang untuk mengembangkan lagi kemahiran permainannya dan kemahiran terpendam di bawah kepimpinan cemerlang yang disediakan oleh orang-orang seperti Vincent Kompany, Fernandinho, David Silva, Ilkay Gundogan, Kevin De Bruyne dan Bernardo Silva.

Setelah mengambil banyak perkara daripada rakan sepasukannya yang terkenal untuk meningkatkan lagi ketukangannya di atas padang, potensi Foden untuk memimpin sangat jelas di atas padang melalui gaya permainannya yang berpengaruh dan gerakan cemerlang yang mengatur pelbagai peluang untuk menjaringkan gol untuk dirinya dan rakan sepasukan, sebagai jelas semasa City menang ke atas Brentford.

Dalam temu bual selepas perlawanan selepas kemenangan pasukannya ke atas Brentford, Guardiola dengan bangga menggembar-gemburkan anak didik bintangnya untuk akhirnya menjadi pemimpin utama Manchester City.

Guardiola memberitahu media: “Dia akan mengambil alih daripada Kevin dan Bernardo pada masa hadapan – itu akan berlaku. Ia adalah persoalan proses. Setiap musim pengalaman yang dia dapat, dia perlu memimpin untuk yang lain. Namun, dia sedang dibimbing tetapi akan ada masanya.”

Persembahan Foden musim ini adalah bukti yang sesuai bukan sahaja kepada kemahirannya yang berkembang pesat sebagai pemain bola sepak tetapi juga potensi kepimpinannya.