Piala FA Berita

Maddison ‘bersedia untuk bermula’ untuk Spurs menentang Man City dalam perlawanan Piala FA

Sungguh melegakan Ange Postecoglou, James Maddison boleh kembali daripada kecederaan dalam perlawanan Piala FA Tottenham Hotspur di tempat sendiri menentang juara bertahan Manchester City walaupun pemain besar Australia itu masih tidak pasti sama ada untuk memulakan pemain tengah itu dalam pertembungan pusingan keempat Jumaat ini.

Maddison – tidak beraksi sejak mengalami kerosakan ligamen buku lali dalam kekalahan 4-1 kepada pesaing London, Chelsea dalam Liga Perdana pada 6 November – masih memerlukan kelulusan daripada Postecoglou untuk memulakan perlawanan itu.

Maddison mengagumkan selepas menyertai Spurs dari Leicester dengan perpindahan £40 juta pada Jun, mengumpul tiga gol dalam 12 penampilan.

Pemain antarabangsa England itu kini bersedia untuk beraksi menentang City tetapi Postecoglou masih perlu mengukuhkan kesebelasan utamanya.

“Dia berlatih sepanjang minggu dan dia baik-baik saja,” kata Postecoglou pada sidang media pra-perlawanan pada hari Khamis.

“Dia ada dan bersedia untuk bermula… apabila seseorang ada, saya anggap mereka sudah bersedia untuk bermula.

“Sama ada mereka melakukannya atau tidak bergantung pada apa yang saya lihat dengan orang lain esok dan saya biasanya membuat keputusan itu pada hari permainan.

“Seperti yang saya katakan, keindahannya ialah dia melalui minggu ini dengan sangat baik dan bersedia untuk pergi.”