Liga Perdana Berita

Everton merujuk kepada 115 pertuduhan Man City selepas menerima potongan 10 mata Liga Perdana

Masih terhuyung-huyung akibat pemotongan sepuluh mata mereka sebagai hukuman kerana melanggar peraturan keuntungan dan kemampanan Liga Perdana, Everton berhasrat untuk merayu potongan sepuluh mata mereka daripada Liga Perdana kerana melanggar peraturan keuntungan dan kemampanan, membayangkan bahawa mereka akan menggunakan keputusan itu. pertuduhan Manchester City sendiri untuk memaklumkan jawapan mereka.

The Toffees didakwa atas dakwaan melanggar peraturan pada Mac, dengan perbicaraan pada Oktober menyebelahi Liga Perdana dan mengeluarkan potongan sepuluh mata serta-merta pada hari Jumaat.

Man City, sebaliknya, didakwa atas 115 dakwaan pelanggaran peraturan Liga Perdana pada Februari, dan berkeras mengalu-alukan peluang untuk mengemukakan bukti tidak bersalah mereka apabila perkara itu dibawa ke hadapan suruhanjaya bebas untuk timbang tara.

Sebagai tindak balas kepada hukuman mereka, Everton membalas hukuman mereka, berkata mereka “kedua-duanya terkejut dan kecewa” dengan keputusan “tidak seimbang dan tidak adil” itu.

Kenyataan kelab itu berbunyi: “Kelab itu tidak mengiktiraf penemuan bahawa ia gagal bertindak dengan niat baik sepenuhnya dan ia tidak memahami ini sebagai dakwaan yang dibuat oleh Liga Perdana semasa prosiding.

“Kekerasan dan keterukan sekatan yang dikenakan oleh suruhanjaya itu bukanlah suatu gambaran yang adil dan tidak munasabah terhadap bukti yang dikemukakan.

“Kelab itu juga akan memantau dengan penuh minat keputusan yang dibuat dalam mana-mana kes lain mengenai keuntungan dan peraturan kemampanan Liga Perdana.”

Ayat terakhir nampaknya merujuk kepada kes City, yang boleh melihat mereka mendasarkan sebarang rayuan pada hasil pendengaran suruhanjaya bebas mereka sendiri.

Minggu ini, City mengekalkan pendirian mereka terhadap pertuduhan yang dikenakan terhadap mereka, merujuk kepada mereka di bawah bahagian ‘Risiko dan Ketidakpastian’ dalam Laporan Kewangan tahunan mereka.

Kelab itu menulis: “Pada 6 Februari 2023, menurut Peraturan Liga Perdana W.82.1, Liga Perdana merujuk beberapa dakwaan pelanggaran Peraturan Liga Perdana oleh Kelab Bola Sepak Manchester City kepada Suruhanjaya di bawah Peraturan Liga Perdana W.3.4.

“Pada Februari 2023, sebagai tindak balas kepada pertuduhan itu, Kelab mengeluarkan kenyataan umum bahawa ia mengalu-alukan semakan perkara ini oleh Suruhanjaya bebas, untuk mempertimbangkan secara saksama badan lengkap bukti yang tidak dapat dinafikan yang wujud untuk menyokong kedudukannya.”