LaLiga Berita

Javier Tebas kian berkata Vinicius Jr boleh menggantikan Lionel Messi dalam La Liga

Dalam perubahan pendirian secara tiba-tiba, presiden La Liga Javier Tebas telah melunakkan nada suaranya dan sebaliknya bercakap menyokong penyerang Real Madrid yang didera perkauman, Vinicius Jr – yang telah ditegurnya secara sepintas lalu – mengatakan bahawa dia telah beberapa kali menyatakan bahawa pemain muda Brazil akan menjadi pemenang Ballon d’Or berprestij pada masa hadapan.

Komen Tebas dan pembalikan pendirian dibuat selepas mendapati dirinya diserang pantas berikutan kenyataan tidak simpatinya mengenai insiden perkauman baru-baru ini yang melibatkan Vinicius Jr selepas penyerang Madrid itu didera secara perkauman oleh sebilangan penyokong Valencia yang membawa kepada penahanan tiga individu oleh polis Sepanyol. Pemain berusia 22 tahun yang tidak berpuas hati itu secara terbuka mengecam La Liga dan Sepanyol kerana bersikap perkauman yang mendorong Tebas untuk menegur pemain itu di saluran media sosialnya.

“Sebelum mengkritik dan menghina LaLiga, anda perlu memaklumkan diri anda dengan betul,” kenyataan presiden LaLiga itu berbunyi, yang hanya memburukkan lagi FA Brazil yang turut bertindak balas dengan cepat.

Beberapa langkah telah diambil sejak beberapa hari lalu oleh pihak berkuasa yang berkaitan, antaranya Valencia akhirnya dihukum atas insiden itu dengan penutupan stadium selama lima perlawanan dan denda di bawah arahan Jawatankuasa Pertandingan.

Bagi presiden LaLiga pula, selepas mendakwa secara defensif bahawa komennya yang berkaitan dengan peristiwa itu disalah tafsir, kesimpulan terbaru Tebas ialah penyerang Madrid itu dihina kerana dia seorang pemain yang hebat, malah menambah bahawa semua orang mahu penyerang muda itu terus bermain di Sepanyol. .

“Vini Jr dihina kerana dia seorang pemain yang hebat. Kami mahu dia meneruskan bola sepak Sepanyol dan memahami apa yang kami lakukan terhadap perkauman,” kata presiden itu dipetik COPE.

Dia kemudian menambah, “Pada beberapa kali, saya telah mengatakan bahawa saya fikir Vini akan menjadi pemenang Ballon d’Or suatu hari nanti.”

Tebas seterusnya berkata dia percaya pemain berusia 22 tahun itu boleh menggantikan Messi pada masa hadapan. “Mereka bertanya kepada saya siapa pemain yang boleh menggantikan Messi dan saya menjawab ‘Vinicius’.”