Liga Perdana Berita

Man Utd akan menghadapi konfrontasi PSG yang janggal apabila Emir rancangan pengambilalihan Qatar digariskan

Qatar sedang berhadapan dengan isu PSG yang agak janggal kerana mereka ‘bekerja sepanjang masa’ untuk melepaskan pemilikan Manchester United daripada keluarga Glazer.

Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani, Emir Qatar, sangat serius dalam keinginannya untuk membeli Manchester United daripada menjadi pelabur minoriti, walaupun juga merupakan pemilik Paris Saint-Germain Ligue 1. Sheikh Qatar itu telah muncul sebagai pendahulu untuk mengambil alih kelab daripada keluarga Glazer, walaupun komplikasi telah timbul kerana beliau juga pemilik kelab parc des Princes kerana peraturan UEFA menyatakan bahawa kelab dengan pemilik yang sama tidak boleh bersemuka dalam mana-mana pertandingan, termasuk Liga Juara-Juara.

Jika Qatar mengambil alih pemilikan United, isu-isu yang berpotensi boleh timbul antara PSG dan kelab Manchester itu dalam pertandingan utama Eropah.

Walau bagaimanapun, menurut The Guardian, gangguan ini tidak akan menghalang atau menghalang percubaan Hamad al-Thani untuk membeli United daripada Glazers tahun ini kerana penggerak di sebalik minat Qatar bukan tidak menyedari potensi isu yang melibatkan PSG tetapi yakin penyelesaian boleh didapati.

Kunci kepada ini adalah untuk membuktikan bahawa United tidak akan ditadbir oleh struktur pengurusan dan kakitangan yang sama seperti PSG, yang dimiliki oleh Qatar Sports Investments.

Senario muktamad boleh berakhir sama dengan kehadiran Red Bull GmbH yang semakin meningkat dalam bola sepak Eropah sebagai pemilik kedua-dua RB Salzburg dan RB Leipzig dalam Bundesliga.