Liga Perdana Berita

Syarat Marcelo Bielsa untuk menggantikan Lampard di Everton

Marcelo Bielsa telah memaklumkan kepada Everton bahawa pasukan mereka tidak mempunyai rentak untuk bermain seperti yang dia mahu dan itulah yang mereka perlukan untk menggutamakan sebelum jendela perpindahan ditutup, jika dia mahu menggantikan Frank Lampard sebagai pengurus kelab.

Pelatih Argentina itu telah pun bercakap dengan kelab dengan pemahaman bahawa dia telah memberikan pecahan skuad, dengan kebimbangan utamanya ialah kekurangan rentak terutamanya di kawasan pertahanan.

Bielsa nampaknya telah menunjukkan minat untuk mengambil tugas itu tetapi mempunyai kebimbangan besar terhadap skuad semasa dapat melaksanakan gaya permainan tenaga tinggi tanda dagangan yang dikenalinya.

Sekiranya tempahannya tidak dihentikan dan jaminan tidak diberikan mengenai rancangan untuk menangani masalah kekurangan pasukan itu, sumber mengatakan ada kemungkinan Bielsa akan meninggalkan perbincangan itu.

Kini masih dapat dilihat sama ada kelab Merseyside itu akan membuat sebarang percubaan lagi untuk cuba memujuk Bielsa atau secara alternatif beralih ke sasaran lain, seperti pengurus mereka sebelum ini Sam Allardyce, yang tokoh utama dalam hierarki Everton tetap dikagumi, yang kononnya telah dipegang. perbincangan awal dengan kelab untuk menggantikan Lampard.

Perasaan yang lazim di Goodison ialah pengalaman Allardyce dalam membimbing pasukan yang terancam penyingkiran ke tempat selamat boleh menjauhkan kelab itu daripada zon penyingkiran.
Allardyce bersama Everton hanya selama enam bulan pada 2017-2018 selepas dilantik oleh Farhad Moshiri untuk menggantikan Ronald Koeman kerana kelab itu berada dalam bahaya tersingkir ketika itu dan akhirnya membimbing The Toffees ke tempat kelapan.

Bagaimanapun kontrak 18 bulannya dipendekkan dan dia dipecat pada penghujung musim kerana peminat tidak berpuas hati dengan gaya permainan pertahanannya. Sejak meninggalkan Everton, bekas pengurus England itu bertugas sebentar di West Brom pada 2020-21, tetapi tidak pernah menguruskan pasukan lain sejak itu.

Everton jelas memerlukan pengurus lain yang boleh membantu mereka mencapai keselamatan selepas mendapati diri mereka terkandas di tempat ke-19 selepas hanya meraih tiga kemenangan dan 15 mata daripada 20 perlawanan – paling rendah daripada mana-mana pasukan.

Kelab itu mengesahkan pemecatan Lampard pada petang Isnin selepas Sportsmail memecahkan cerita pada awal hari itu.

Bekas bos Chelsea itu dimaklumkan bahawa tempoh 357 hari beliau telah ditamatkan semasa panggilan telefon dengan Moshiri, pemegang saham utama Everton, walaupun telah berbincang dengan Moshiri, Pengerusi Bill Kenwright dan Kevin Thelwell, Pengarah Bola Sepak Everton, pada hari Ahad. selepas kekalahan 2-0 di West Ham – kekalahan ke-11 Everton dalam 14 perlawanan terakhir mereka dalam semua pertandingan.